Επιφυλάξεις ειδικών για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου

Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι ειδικοί για την άρση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, τη στιγμή που το σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση.

Οι αρχές βρίσκονται παράλληλα σε επιφυλακή λόγω της γιορτής του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, με τη δοξολογία, το πρωί της Δευτέρας, να διεξάγεται χωρίς κόσμο, στον απόηχο των σχετικών συστάσεων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του μητροπολίτη Πατρών. Οι πιστοί φάνηκαν να συμμορφώνονται με τα μέτρα, ενώ ο δρόμος περιμετρικά του ναού αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το lockdown δεν πρέπει να αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός. Επεσήμανε δε ότι θα υπάρχει ασφάλεια όταν τα ημερήσια κρούσματα θα είναι λιγότερα από 500 και ο αριθμός των διασωληνωμένων διψήφιος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο. Τόνισε ωστόσο ότι βάσει των στοιχείων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά της υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.