Άλμα 30% έφερε στο Χρηματιστήριο ο Νοέμβριος, στο +69,6% οι τράπεζες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με κέρδη, που διαμορφώθηκαν μόλις στις δημοπρασίες, έκλεισε σήμερα, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου, το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως επέτρεψε ενδοσυνεδριακά σε πολλά χαρτοφυλάκια να ενθυλακώσουν μέρος των εντυπωσιακών κερδών του μήνα, χωρίς να στρεβλώσουν τα θετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που με τόσο κόπο απέκτησε.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 736,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 730,59 μονάδων (-0,82%) και 740,45 μονάδων (+0,52%). Ο τζίρος ανήλθε στα 209,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 65,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

Άλμα 30% έφερε στο Χρηματιστήριο ο Νοέμβριος, στο +69,6% οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,01%, στις 1.753,54 μονάδες, ενώ στο -1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.022,38 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 400,49 μονάδες

Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 29,39%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 31,9%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 69,62%.

Ένας από τους καλύτερους μήνες στην ιστορία του ΧΑ έμελλε να έρθει σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες των εγχώριων επενδυτών. Μιας “κοινότητας” που πέρασε τα πάνδεινα επί μία δεκαετία και ανέμενε το 2020 να είναι συνέχεια της ανάκαμψης που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά, αλλά είδε τις προσδοκίες να καταρρέουν πριν από οκτώ μήνες όταν ο Covid 19 “συστήθηκε” στον πλανήτη.

Και μετά τη βουτιά που έφερε το πρώτο lockdown της χώρας, πέρασε ένα επτάμηνο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, για να φτάσει ο Νοέμβριος και να “ξυπνήσει” κάποια χαρτοφυλάκια που αναζητούσαν αποδόσεις σε αγορές που είχαν ξεφύγει του πρωτοφανούς κύματος ρευστότητας. Το πόσο θα παραμείνει αυτό το ενδιαφέρον και τον Δεκέμβριο; Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από αύριο, όταν και η αγορά εισέρχεται στον τελευταίο μήνα του έτους έχοντας ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει εωσότου μηδενίσει τη “ζημιά” της πανδημίας.

Οι προσδοκίες των αναλυτών είναι με το μέρος των αισιόδοξων πάντως, με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities να υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά το ΧΑ σε ανοδική αγορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου. Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της αγοράς. Εκτός από τις εισροές παρατηρείται η συμμετοχή στο ράλι νέων παικτών ισχυρού μεγέθους και βεληνεκούς που μετά από μια πολυετή αποχή από την ελληνική αγορά επιστρέφουν επιλεκτικά χτίζοντας καθημερινά θέσεις βάζοντας “πλάτη” σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πέραν των παραπάνω όμως, σήμερα τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στις μετοχές που συνδέθηκαν με την προγραμματισμένη εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Η κυριότερη αλλαγή ήταν η διαγραφή της Motor Oil, ο τζίρος της οποίας εκτοξεύθηκε, ανεβάζοντας και τον τζίρο της αγοράς πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το ναυάγιο του deal Cenergy – Nexans οδήγησε τη μετοχή της Βιοχάλκο στο -5,82% και της Cenergy στο -9,90%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με -3,76%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ, η Eurobank υποχώρησε κατά 1,65%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Motor Oil, Λάμδα και Εθνική.

Στον αντίποδα, Aegean και ΑΔΜΗΕ ξεχώρισαν στο τέλος με το +6,89% και +6,12% που σημείωσαν, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Τα κέρδη σε Alpha Bank, Φουρλή και ΕΥΔΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Τέρνα Ενεργειακή και Titan.