Αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση εμβολίου από τη Moderna – Στο 94,1% η αποτελεσματικότητα

Researchers work in a lab run by Moderna Inc, who said November 16, 2020 that its experimental vaccine was 94.5% effective in preventing COVID-19 based on interim data from a late-stage clinical trial, in an undated photograph. Moderna Inc/Handout via REUTERS. NO RESALES. NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται να καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά της COVID-19 σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα από το προχωρημένο στάδιο δοκιμών, το εμβόλιο δείχνει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,1% χωρίς ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του.

Η εταιρεία ενημέρωσε επίσης ότι παρουσιάζει 100% δείκτη επιτυχίας στο να προλαμβάνει της βαριές μορφές COVID-19. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν πιθανό το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna να είναι το δεύτερο που θα λάβει επείγουσα έγκριση εντός του 2020.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο με υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Τώρα έχουμε τα στοιχεία να το αποδείξουμε», αναφέρει στο Reuters ο Επικεφαλής Ιατρός της Moderna, Δρ. Ταλ Ζακς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

«Αναμένουμε να παίξει έναν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποίας είχαν δημοσιευθεί στις 16 Νοεμβρίου του 2020, είχαν δείξει ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 94%.

«Τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει μια μόλυνση με ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% και κυρίως, την ικανότητα να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ασθενών. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας και θα βοηθήσει στην αποτροπή νέων σοβαρών μολύνσεων, νέων νοσηλειών και νέων θανάτων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μανσέλ.

Σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι εξίσου υψηλή σ’ όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου ή φυλής. Η έγκριση δε, του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων εκτιμάται εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων, πιθανώς στις 17 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η Moderna έχει ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες έγκρισης και μ’ άλλους οργανισμούς ανά τον κόσμο, όπως τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Με πληροφορίες από Reuters, CNBC