Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έχει τεκμήριο επιτυχίας

 

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με δεκάδες μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και μεταρρυθμίσεις υπέρ των παιδιών, των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους αλλά και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων, έχει θετικό αποτύπωμα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών» επισήμανε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Φωτήλας συνεχάρη τον Υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση και την Υφυπουργό κ. Δόμνα Μιχαηλίδου γιατί όχι μόνο ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων που θέλουν στήριξη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού αλλά, επιπλέον, συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά και νέες κοινωνικές ομάδες που χρήζουν οικονομικής βοήθειας, όπως τους αστέγους και τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων επιδοκίμασε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή της Βουλής τόνισε ο βουλευτής. Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να ποντάρει και να επενδύει στην καταστροφή, γιατί η χώρα παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία θα τα καταφέρει και θα βγει από αυτήν την παγκόσμια κρίση με πιο δυνατό δημόσιο σύστημα υγείας και οικονομίας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=B6DD4VjDpc8&feature=youtu.be

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο έχει τεκμήριο επιτυχίας. Θα έλεγα ότι έχει ομολογία επιτυχίας. Αυτό φαίνεται από τη στάση των φορέων, που όλοι σχεδόν στην ακρόαση εκφράστηκαν θετικότατα για το νομοσχέδιο, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τους αρμόδιους Υπουργούς. Φαίνεται, όμως ακόμα περισσότερο από την ίδια τη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ο όποιος αντίλογος από την Αντιπολίτευση για το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είχε να κάνει με το αν το νομοσχέδιο είναι θετικό. Όλοι συμφωνήσαμε αν είναι. Ο αντίλογος εξαντλήθηκε στο πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο, αν ευεργετεί λίγους, αρκετούς, πολλούς, όλους τους Έλληνες, αν και πόσο τους ευεργετεί. Τους ευεργετεί με 50 ευρώ, 100 ευρώ, 200 ευρώ, 500 ευρώ; Αν αυτό από μόνο του δεν αποτελεί τεκμήριο επιτυχίας, τότε τι αποτελεί κριτήριο επιτυχίας, πραγματικά;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω τονίσει επανειλημμένως ότι αυτή η κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν έχει σταματήσει ούτε να στηρίζει πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά ούτε το μεταρρυθμιστικό της έργο προς όφελος συνολικά της κοινωνίας.
Υπενθυμίζω ότι μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλήθηκε να αντιμετωπίσει κινδύνους και προκλήσεις που δεν είχε αντιμετωπίσει από κοινού καμία άλλη κυβέρνηση, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και ύστερα: μεταναστευτικό, τουρκική προκλητικότητα, σεισμός, την πρωτοφανή πανδημία του κορωνοϊού, που με το δεύτερο κύμα της πλήττει με σφοδρότητα πολλές χώρες του κόσμου, τις περισσότερες της Ευρώπης και τη δική μας.
Με το παρόν νομοσχέδιο, λοιπόν, του Υπουργού κ. Βρούτση και της Υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου, στηρίζονται οι πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, λόγω κορωνοϊού. Προωθούνται, όμως, παράλληλα και δομικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των παιδιών μας, αλλά και συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου έχουμε, καταρχάς, θετικές ρυθμίσεις για τα παιδιά στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και για τα άτομα με αναπηρία. Καλύπτονται νομοθετικά κενά που υπήρχαν στην αδειοδότηση για τη λειτουργία τους.
Για πρώτη φορά επίσης, όχι μόνο επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λόγω του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει ένταξη σε αυτό και των αστέγων και των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βίας.
Επιπλέον, αναμορφώνεται το πλαίσιο που διέπει τον θεσμό των αναδοχών, υιοθεσιών προς μια πιο λειτουργική κατεύθυνση, ενώ δίνεται παράταση στις αιτήσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων γέννησης, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό από τα 123 εκατομμύρια ευρώ στα 160 εκατομμύρια ευρώ στο 2021.
Τέλος, με το άρθρο 15 θεσπίζεται από το Υπουργείο πρόγραμμα με τίτλο «Στέγαση και εργασία για τους άστεγους», ώστε και αυτοί να έχουν το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία.
Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου έχουμε στο άρθρο 31 την εμβληματική μεταρρύθμιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 μονάδες. Όλοι γνωρίζουμε τον ανασταλτικό παράγοντα που έχει στην απασχόληση το υψηλό μη μισθολογικό κόστος. Ενώ, όμως, όλοι το γνωρίζουμε και ειδικά, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, μόνο η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση εμμέσως των μισθών, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τουναντίον, επιβάρυνε.
Όσο για τα όποια κενά προκύψουν στον ΟΑΕΔ, θα καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το είπε ο Υπουργός ξεκάθαρα. Το επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός. Για εμάς ο ΟΑΕΔ αποτελεί -και θα συνεχίσει να αποτελεί- κεντρικό πυλώνα για την εργασία.
Πολύ σημαντική είναι επίσης, η ρύθμιση για το ζήτημα του ξεμπλοκαρίσματος της ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε αυτή να αποκτάται και να μην σταματούν οι πωλήσεις ακινήτων.
Θα ήθελα να σταθώ και στη σημαντικότατη, θα έλεγα, μεταρρύθμιση που γίνεται με το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» από τον Υπουργό και φίλο κ. Βρούτση. Είναι σε συνέχεια της μεταρρύθμισης του «ΕΡΓΑΝΗ» που αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και συνεισφέρει στην πιο γρήγορη απονομή των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ για να μην δούμε ξανά φαινόμενα τσουβαλιών πεταμένων και κρυμμένων, με συντάξεις που εκκρεμούν.
Συνολικά, πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που και ανακουφίζουν τους πολίτες, αλλά και θεμελιώνουν ένα νέο κοινωνικό κράτος με στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Δεν μένουμε, όμως, μόνο εκεί. Όπως είπα και στην αρχή, στηρίζουμε άμεσα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση λόγω του lockdown. Συνολικά, όπως θα πούμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, έχουν δοθεί για το 2020 από το ελληνικό κράτος 23,9 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζονται για το 2021, θα ανέλθουν στο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Θα ήθελα εδώ να σταθώ στην ειδική βοήθεια που προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο εκτός από τους μακροχρόνια άνεργους, για τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους Υπουργούς και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Βεσυρόπουλο, με τον οποίο συνομίλησα για την ένταξη στον τέταρτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και των νέων συναδέλφων δικηγόρων. Ήδη τη Δευτέρα, έγινε η πληρωμή του 50% του ποσού. Και πολύ σύντομα, θα υπάρξει και η καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Θυμίζω ότι ο τέταρτος αλλά και ο πέμπτος γύρος είναι ακόμα πιο ευεργετικοί, καθώς και περισσότεροι μπορούν να επιδοτηθούν και το 50% της επιδότησης δεν θα επιστραφεί.
Σε όλα τα παραπάνω, τι έχει να αντιτείνει η θλιβερή Αντιπολίτευση και ειδικά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Μόνο ποντάρισμα στην καταστροφολογία. Λέει: «Τελευταία η Ελλάδα στις δαπάνες για την υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ». Μόνο που τα στοιχεία που προβάλλει φθάνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2020.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας, από το Βήμα της Βουλής ομολόγησε ότι όντως τα στοιχεία αυτά σταματούσαν τον Απρίλιο του 2020. Βέβαια, είπε ότι μετά τον Απρίλιο – ενώ εμείς είπαμε ότι δώσαμε 780 εκατομμύρια – δώσαμε μόνο 80 εκατομμύρια. Όμως, τα στοιχεία τον διαψεύδουν για άλλη μια φορά. Γιατί, κύριε Τσίπρα, με 80 εκατομμύρια δεν μπορείς πρώτον, να αυξήσεις τον προϋπολογισμό του ΕΣΥ κατά 25% από 3,8 δισεκατομμύρια στα 4,8 δισεκατομμύρια.
Δεν μπορείς να αυξήσεις τις ΜΕΘ κατά 123% από πεντακόσιες πενήντα επτά σε χίλιες διακόσιες σαράντα δύο, τρίτον, να αυξήσεις και το προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ κατά 14%, από ογδόντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες εξήντα σε εκατό χιλιάδες εννιακόσιους διακόσια ογδόντα τέσσερις. Και τέλος, δεν μπορείς με 80 εκατομμύρια να προσλάβεις επτά χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές, οι περισσότεροι των οποίων θα παραμείνουν ως μόνιμοι μετά το πέρας της κρίσης.
Φτάσατε στο έσχατο σημείο απανθρωπιάς με πρωτοσέλιδα εφημερίδων σας να προβάλουν ανοιχτούς τάφους που ευτυχώς τα αποσύρατε κατευθείαν μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.
Θα κλείσω με τούτο:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, σταματήστε να ποντάρετε και να επενδύετε στην καταστροφή. Πάλι «ταπί και ψύχραιμοι» θα μείνετε. Η χώρα θα τα καταφέρει, θα βγει από αυτήν την παγκόσμια κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί και στην υγεία και στην οικονομία.
Σας ευχαριστώ.