ΠΑΤΡΑ: Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της 6ης ΥΠΕ

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μαζί με σωματεία και εργαζόμενους, φορείς της πόλης μας πραγματοποίησε συμβολική μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της 6ης ΥΠΕ με αφορμή την 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία σήμερα. Σήμερα με την Απεργία μας διεκδικούμε: άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, επίταξη των δομών ιδιωτικής υγείας, άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του ΕΚ Πάτρας (επισυνάπτουμε την εισηγητική ομιλία στη συνέντευξη τύπου) και το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Επίσης παρέμβαση έκανε εκ μέρους της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας, ο Χρήστος Δάβουλος, γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στη συμβολική κινητοποίηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, Παναγιώτης Σκέντζος.  Στη συνέχεια παραδόθηκε ψήφισμα – υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου  Πάτρας στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ με τα άμεσα αιτήματα για την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία. Επισυνάπτουμε το υπόμνημα.

 

Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να μιλήσει. Να μην ανεχτεί άλλο να φιμώνεται η φωνή του. Να βάλει στοπ στη λογική ότι φταίει ο λαός για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση.

 

Σήμερα Απεργούμε! Για να προστατέψουμε τη ζωή μας, την υγεία μας, τα δικαιώματά μας από την άγρια επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

 

Σήμερα  δυναμώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλο το λαό! Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας, τη προστασία της υγείας μας, να σταματήσουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση, να απαντήσουμε για μια ακόμα φορά στην τρομοκρατία και την καταστολή.

 

Οι υποδειγματικές συγκεντρώσεις που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας μαζί με σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς, απέδειξαν ότι το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί και να διαδηλώνει και να τηρεί όλα τα μέσα προστασίας της υγείας για τη μη εξάπλωση της πανδημίας.

 

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να προστατέψουμε το δικαίωμα μας στην υγεία, τη δουλειά και τη ζωή από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

 

 

Ενώ δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, ενώ τα νοσοκομεία έχουν μπουκώσει όπως καταγγέλλουν οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ οι χώροι δουλειάς είναι υγειονομικές βόμβες, ενώ η μεγαλοεργοδοσία με την κάλυψη της κυβέρνησης αποκρύπτει εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, η κυβέρνηση έχει την προσοχή της στραμμένη σε ότι της επιτάσσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέρδη τους.

 

Αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια που τους έχει δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

 

τη 10ωρη δουλειά, τη δουλειά από το πρωί ως το βράδυ με 200€ μισθό

τη μαύρη ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλειά

την κατάργηση της Κυριακής αργίας

την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους

τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών

 

Τα μέτρα αυτά έρχονται για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι μέτρα που θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

 

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Θέλει τα ταξικά συνδικάτα στον πάγο και γι’ αυτό:

προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων

επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία

παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες

επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας

 

Από την άλλη ενώ παίρνονται μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και η πανδημία θερίζει κόσμο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνυπογράφει πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ. και του ΣΕΒ. Ενώ στελέχη της έχουν φτάσει μέχρι και να τρομοκρατούν συνδικαλιστές για να μην παρθούν αποφάσεις για την απεργία στις 26 Νοέμβρη. Άξιος ο μισθός τους!

 

Εδώ και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ τις ευθύνες της για να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, για να σωθούν ζωές.  να ενταχθούν σε κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των υγειονομικών αναγκών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
  • Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

  • Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα της πόλης μας.

 

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της πόλης μας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ που να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

 

 

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και όλου του λαού. Μαζικά, τακτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα σε συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, σε νοσοκομεία, γηροκομεία και ιδρύματα.

 

  • Έκτακτο Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.

 

  • Να δοθεί η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.

 

  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης

 

  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας. Κανείς να μη μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα. Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά. Το μήνυμα της Απεργίας έχει σήμερα φτάσει παντού. Στον  ίδιο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα.