(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Επέτειος Ιδρύσεως του Πανεπιστημίου με ένα Λεύκωμα


Τα 56 του χρόνια βρίσκουν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία όπου οι στόχοι διαρκώς μετατοπίζονται, η ιεράρχηση των αναγκών ανατρέπεται και όλα, ακόμη και τα αυτονόητα, μοιάζουν αβέβαια και ασταθή. Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ρευστής πλέον πραγματικότητας και της θέσης μας μέσα σ’ αυτήν, η επανεκπαίδευση και η επανεφεύρεση του εαυτού, όπως τις όρισε ο Ισραηλινός στοχαστής Γιουβάλ Νόα Χαράρι, δεν αφορούν μόνο τα άτομα, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτικές δομές μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο.

Αν το Πανεπιστήμιο έως τώρα είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση των διεθνών εξελίξεων στον 21ο αιώνα, ώστε να ανταποκριθεί στην διαρκώς εντεινόμενη ανταγωνιστικότητα, τώρα, στην εποχή των βίαιων ανακατατάξεων που διανύουμε, καλείται επιπλέον να ανταποκριθεί στην ανάγκη του αναστοχασμού της ταυτότητάς του, ο οποίος μπορεί να πραγματωθεί μόνον στη βάση της συλλογικότητας, των συγκλίσεων, του έντιμου συμβιβασμού και του διαλόγου, συνθήκες που καταργούν το ανοίκειο, καλλιεργούν την αντισυμβατική σκέψη και την οξυδέρκεια, δημιουργώντας, παράλληλα, τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης, με όρους αυτή να γίνει ευκαιρία για μια γόνιμη αρχή. Η εποχή μας δεν απαιτεί μόνον έναν νέο ανθρωπότυπο, πρόθυμο να ανανεώνει διαρκώς το οπλοστάσιο της γνώσης και των δεξιοτήτων του, αλλά και έναν νέο τύπο Πανεπιστημίου, που να παρακολουθεί την πορεία των διεθνών μεταρρυθμίσεων και να προσαρμόζεται σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης, όπου ο χρόνος αποκτά διαφορετική διάσταση και η πραγματικότητα διαρκώς επαναπροσδιορίζεται, το Πανεπιστήμιο Πατρών αντιμετωπίζει τη σαρωτική δύναμή της, αλλά και παραμένει προσηλωμένο ευλαβικά στη στοχοθεσία του που αφορά την αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία, την εξωστρέφεια σε επίπεδο ατόμων και συλλογικοτήτων, τη δημιουργία νέων κοινωνικών και τεχνολογικών προϋποθέσεων για την μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Με ευελιξία και τόλμη, με σεβασμό στους θεσμούς, στην ατομικότητα και συνέργειες, με πάθος, γνώση και διαρκή εγρήγορση.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε, αλλά με αισιοδοξία για καλύτερες μέρες θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε την Επέτειο Ιδρύσεως του Πανεπιστημίου μας με ένα Λεύκωμα Φωτογραφιών προηγούμενων εορτασμών ιδρύσεως, οι οποίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Μπορείτε να δείτε το Φωτογραφικό Λεύκωμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.upatras.gr/sites/www.upatras.gr/files/fotografiko_leykoma_-_noemvrios_2020.pdf

Μένουμε Σπίτι. Μένουμε Ασφαλείς για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, υγιείς κάθε νέα γιορτή και κάθε νέα επέτειο που θα έρθει!

«Θα πιάσουμε το σύννεφο
θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου.
Από την άλλην όψη της κακοτυχιάς
Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα.
Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς
Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος.»