Αδιάβαστος, απροετοίμαστος, απογοητευτικός!

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ήττα ντροπή στην ιστορία της Α.Ε.Κ. και εστιάζει στον Ιταλό τεχνικό ο οποίος μοιάζει να το… χάνει, στα υπόλοιπα πρόσωπα και έχει υστερόγραφα

Στόχος της ΑΕΚ και των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη είναι να γράφουν ιστορία, ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι αυτός, η υποχρέωσή τους είναι για μένα αυτή… Στην περίπτωσή μας όμως δυστυχώς η Ένωση επέλεξε να την γράψει η ιστορία και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό έγινε ελέω Μάσιμο Καρέρα ο οποίος δείχνει να… μη θέλει να συνεχίσει (χάρη υπερβολής το γράφω) στη τεχνική ηγεσία της ομάδας. Αν τον γνώριζα καλά σε προσωπικό επίπεδο θα μετέφραζα το κοουτσάρισμά του και το σύνολο της δουλειάς του για το ματς με την Ζόρια ως έκφραση επιθυμίας αποχώρησης και μάλιστα άμεσα!

Εννοείται πως θα εστιάσω στο πρόσωπό του διότι για την ήττα με κάποια Ζόρια δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού ευθύνη πλην του προπονητή και των ποδοσφαιριστών. Αν βέβαια ο Ιταλός τεχνικός είχε κάνει σωστά τη δουλειά του σε επίπεδο προετοιμασίας της ομάδας και καταρτισμού ενδεκάδας (αλλά και διαχείρισης της αναμέτρησης από τον πάγκο) θα είχαν μέρος της ευθύνης μοιρασμένο, στο 50-50. Όμως ο Καρέρα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να κλειδώσει την ήττα της ΑΕΚ, δεν το ‘χω ξαναδεί αυτό το πράγμα, οπότε έπειτα έχουν μικρότερο μέρος ευθύνης οι παίκτες…

Πρόκειται για μια νύχτα ντροπής για την ΑΕΚ και όποιος επιχειρεί να… χρυσώσει το χάπι μικραίνει το club και την ιστορία του! Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι οι μοναδικές μεγάλες (σε σκορ) εντός έδρας ήττες και με αντίστοιχα σκορ έχουν έρθει με αντιπάλους την Σεβίλλη, την Ζενίτ και την Παρί… Τρία ματς όλα κι όλα! Για να ΄ρθει μια κάποια Ζόρια, μα ΗΜΑΡΤΟΝ όμως, η οποία τα πάει χάλια στην Ουκρανία τούτη την περίοδο, να σου κάνει διπλό με τρίμπαλο και με προβλήματα και αγωνιστική απραξία!

Για να είμαι σωστός και τίμιος πρόκειται για ήττα που στον κόσμο του ποδοσφαίρου προκαλεί απομακρύνσεις! Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο σκληρή κι αν μοιάζει… Δεν γνωρίζω αν είναι αυτό που οφείλει να κάνει μια διοίκηση έπειτα από την ιστορική αυτή ντροπή. Ευτυχώς για την ΑΕΚ δεν έχω ιδεά από το να ασκώ διοίκηση. Όμως συνηθίζεται σε ΟΛΟ τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κάποιος να πληρώνει το… μάρμαρο για μια νύχτα που προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά. Διότι η Ένωση δεν έχασε στο ΟΑΚΑ απλά ένα ακόμη ευρωπαϊκό ματς. Έχασε πολλά περισσότερα…

Δεν ήταν απλά ένα κακό βράδυ στη δουλειά!

Ο Μάσιμο Καρέρα δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία για την εικόνα της ομάδας και το πιο σημαντικό είναι ότι εξέθεσε και τον Ίλια Ίβιτς διότι συνιστά επιλογή του ο Ιταλός τεχνικός. Έστω τη δεύτερη (σ.σ.: επιλογή) και φυσικά με μεγάλο άλλοθι ότι υποχρεώθηκε να βγει στην αναζήτηση τεχνικού με πίεση χρόνου και την ΑΕΚ σε μέτρια έως κακή κατάσταση πέρυσι. Σαφέστατα το έργο ενός προπονητή δεν γίνεται να κριθεί από ένα και μόνο κακό βράδυ στη δουλειά. Όμως δεν ήταν απλά ένα κακό βράδυ… Πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στο club!

Αδιάβαστος, απροετοίμαστος και στο φινάλε: απογοητευτικός! Αυτά ισχύουν για τον Ιταλό τεχνικό σχετικά με το ματς με την Ζόρια και αυτή ήταν η εικόνα αναμενόμενα της ΑΕΚ στο χορτάρι… Διότι ο Καρέρα μοιάζει να μη δούλεψε καν για το συγκεκριμένο ματς. Άντε να έκανε απλά τα βασικά. Δηλαδή προπόνηση. Τίποτα άλλο! Με αποτέλεσμα να ‘ρθει αυτό το απίστευτο κάζο… Δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία όμως ειδικά μετά την εικόνα της ομάδας στο πρώτο 45λεπτο…

Αντιλαμβάνομαι, δέχομαι και δικαιολογώ να επιλέξει να αγωνιστεί με 3-5-2 (κατά φαντασία, διότι 5-3-2 παίζει και το ξέρει και ας το κρύβει στον εαυτό του) έπειτα από το 1-4 στην Ουκρανία. Δεν το θεωρώ σωστό διότι δείχνει ότι δεν το δουλεύεις στο μυαλό σου το ματσάκι και το αφήνεις στη τύχη… Γιατί αλλιώς το έπαιξες στην Ουκρανία, αλλιώς μπορείς να το εφαρμόσεις με Μάνταλο και αλλιώς χωρίς… Όμως το δέχομαι και το δικαιολογώ. Διάολε πέρασε ένα 45λεπτο και δεν κατάλαβες ΤΙΠΟΤΑ; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, το μεγαλύτερο για μένα…

Διότι μπορείς να κάνεις λάθος αλλά οφείλεις να το διορθώσεις, να το καταλάβεις κύρια και να το φτιάξεις, εδώ μιλάμε ότι από τον πάγκο τα έκανε χειρότερα! Του έκατσε ανάποδα με την αποβολή του Σάκχοφ; Οκ συμβαίνει… Μετά τι κάναμε από τον πάγκο για να αλλάξουμε την κατάσταση; Τα κάναμε (μην γράψω καλύτερα τη λέξη που έρχεται σε όλους μας) σαλάτα! Βάλαμε δεξιά μπροστά για λίγο τον Μπακάκη, φέραμε δεξί μπακ τον Σβάρνα, βάλαμε χαφ στο ματς αντί για εξτρέμ, θυμηθήκαμε σε κάποια φάση τον Βασιλαντωνόπουλο και μετά τον Μαχαίρα! Βρεεεεεεεεεε τι κάνουμε;;; Εεεεεεεεεεεεεε… Παρωδία!

Ναι και τώρα τι κάνουμε;

Η βασική και μοναδική ευθύνη λοιπόν για την ήττα είναι του προπονητή. «Γιατί ρε Τσακ οι παίκτες αμέτοχοι είναι; Με κάποια Ζόρια παίζαμε»… Όχι φυσικά… Αλλά στη συγκεκριμένη ήττα υπεύθυνος είναι ο κόουτς διότι δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ σωστά. Σε αναμέτρηση με χαρακτήρα τελικό όπως είπε ο ίδιος και must win game δεν πας με 8 αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές, δεν το ξεκινάς δίχως φορ ξανά και δεν βάζεις ανενεργό εδώ και 1.5 χρόνο τερματοφύλακα! Επαναλαμβάνω καταλαβαίνω να ‘χεις παραμυθιαστεί από το 1-4 στην Ουκρανία, το δέχομαι, αλλά στο ημίχρονο άλλαξε το. Αντί αυτού έγιναν χειρότερα εγκλήματα από τον πάγκο…

Επιτέλους να αντιληφθεί ότι το 5-3-2 δεν γίνεται να το παίζει με αυτούς που διαθέτει. Τέλος! Ο εκάστοτε προπονητής που θα αναλαμβάνει την ΑΕΚ θα πρέπει να δύναται να υπηρετήσει τις βασικές αρχές του dna του club. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και επιθετικό… Αυτό πρέπει να είναι η ΑΕΚ και ήταν από πάντα της… Σαφέστατα και υπάρχουν τα ματς ειδικού σκοπού με συγκεκριμένους αντιπάλους. Όμως εδώ δεν είχαμε την Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, αλλά μια κάποια Ζόρια, η οποία είναι και σε κάκιστη κατάσταση εντός κι εκτός συνόρων!

Δεν μπορώ να καταλάβω και να δικαιολογήσω γιατί έστω στο Β’ μέρος δεν έπαιξε η ΑΕΚ με 4-2-3-1 ή έστω 4-3-3… Δεν δικαιολογείται να θες νίκη, γκολ και να ‘χεις τα δυο σου φορ στον πάγκο και να μην το καταλαβαίνεις στα μισά του ματς ότι έτσι δεν πας πουθενά. Η ερώτηση βέβαια που ‘χει αξία τώρα είναι η εξής: «Ωραία και τώρα τι κάνουμε; Τον διώχνουμε;». Αν ήταν ο Δέλλας ή ο Ουζουνίδης στον πάγκο ποια θα ήταν η απάντηση; Νομίζω ότι όπως και να ‘χει είναι ένα θέμα που δεν επιδέχεται ξεκάθαρης απάντησης. Εγώ εκτιμώ ότι ΔΕΝ μπορείς να αλλάζεις συνέχεια τούτη την περίοδο προπονητές. Αλλά εγώ δεν ξέρω, δεν ασκώ διοίκηση και δεν πληρώνομαι για να αποφασίζω τέτοια πράγματα… Οφείλουν να ξέρουν αυτοί που ελέγχουν την κατάσταση.

Οι παίκτες έχουν ευθύνη, περίμενα περισσότερο ποδοσφαιρικό εγωϊσμό, ο Σάκχοφ κρέμασε την ομάδα με την ανόητη αποβολή, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι θέμα προπονητή και μάλιστα σοβαρό! Για αρχή ας επιβληθούν αυτοί που πρέπει να εξηγήσουν στον Καρέρα -αν δεν το ‘χουν κάνει τόσο καιρό- τι πρέπει και τι δεν πρέπει να παίζει η ΑΕΚ! Δεν θεωρώ πως οι αλλαγές προπονητών ανά χρόνο βοηθάνε σε τίποτα. Ας τον συνετίσουν και ας βγάλει τη χρονιά και να κριθεί στο τέλος αυτής και αν κρίνουν ότι δεν το ‘χει καν να είναι έτοιμοι όταν πρέπει για τον επόμενο, για τον διάδοχο. Θα έχουν όλο το χρόνο για να το πετύχουν!

Ευτυχώς ακολουθεί ματς άμεσα και αυτό είναι πάντα καλό για να ξεπερνάς μια σοκαριστική ήττα όπως αυτή με την Ζόρια… Όμως και διπλό να ‘ρθει στην Τρίπολη με εμφατικό τρόπο δεν θα πρέπει να κρυφτεί το πρόβλημα νοοτροπίας στο ποδοσφαιρικό τμήμα κάτω από το χαλάκι… Η ήττα αυτή έχει ευθύνες και για τον Ίλια Ίβιτς που είναι το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος και για την επιλογή του προπονητή θυμίζω! Όσο για την Ευρώπη βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας και για το μέλλον μας, για την επόμενη σεζόν, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Υγ: Έπειτα από μια τέτοια ήττα είναι απόλυτα λογικός και δικαιολογημένος ο αναθεματισμός σε όλους και όλα. Αλλά οφείλουμε να καταλαβαίνουμε και να διαχωρίζουμε. Η ΑΕΚ φέτος έχει ρόστερ που δεν δικαιολογεί τέτοια αυτοκτονικά βράδια από τον προπονητή της. Μπορούμε να κράζουμε συνέχεια αφού μας αρέσει από πάντα διοίκησεις, πρόσωπα και πάντα να μας φταίει ο Μελισσανίδης. Δεν έχω θέμα, το ακούω και το διαβάζω… Αλλά όχι για ήττα ντροπή από την Ζόρια δεν ευθύνεται ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος σε όλο το club πλην του προπονητή. Δεν δέχομαι τίποτα άλλο… Θέλουμε μπακ; Προφανώς δυο καλύτερους και στα δυο άκρα. Το γράφουμε μετά τις νίκες που ‘χει αξία! Όμως δεν χρειαζόσουν με την Ζόρια για να κερδίσεις… Ήθελες σωστή προετοιμασία και να τοποθετήσεις σωστά τους παίκτες σε νορμάλ διάταξη!

Υγ2: Αν εξαιρέσω το ματς με την Βόλφσμπουργκ και εκείνο στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ αδυνατώ να βρω ματς που πρέπει να κερδίσει η ΑΕΚ και να το ‘χει καταφέρει με τον Καρέρα στον πάγκο της! Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο και στατιστικό για να διαπιστώσει κανείς αν μπορεί και μετά τη φετινή σεζόν εφόσον την βγάλει όλη να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας ο Καρέρα.

Υγ3: Δεν μου άρεσε η νοοτροπία στο ποδοσφαιρικό τμήμα μετά την ήττα. Και οι δηλώσεις Καρέρα ήταν τραγικές. Αλλά και οι παίκτες αυτά τα «κακή παρένθεση» και τα «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» δεν υπάρχουν. Μιλάμε για ήττα ξεφτίλα και ντροπή! Όχι δεν είναι κακή παρένθεση, είναι τραγική εμπειρία για τον κόσμο της, τραυματική για το club, για την ιστορία του, αν δεν γνωρίζουν κάποιοι που είναι τόσα χρόνια, όπως και ο Τσιγκρίνσκι, να μάθουν! Έπειτα από τέτοια ήττα πρέπει να αισθάνεσαι απαίσια με το όλο σου είναι και να πονάς, να υποφέρεις, έως το επόμενο παιχνίδι…

Υγ4: Να βρούμε μια διάταξη να παίζουμε στο 80% των αγώνων. Ζητάω πολλά; Εξτρέμ πλέον έχουμε, φορ έχουμε, χαφ έχουμε… Παίξε ρε άνθρωπε 4-3-3 ή 4-2-3-1 και καθιέρωσε το… Σε παρακαλώ δηλαδή!

Photo Credits: Κώστας Τόπας