Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Σε δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και την Επιτροπή των Ειδικών το άνοιγμα των σχολείων, στο πλαίσιο της άρσης του lockdown, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος thetoc.gr.

Δίνοντας το στίγμα αυτής της δυσκολίας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όταν κλήθηκε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ να απαντήσει σχετικά, αρκέστηκε να πει ότι πρέπει πρώτα να αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο αντίκτυπος του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων. Επανέλαβε, δε, πως η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει οριστικοποιήσει την εισήγησή της για το άνοιγμα των σχολείων.

Ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των σχολείων θα ήθελε η κυβέρνηση

Τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφή: Ευκταίο θα ήταν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτοχρόνως, είτε αυτό γίνει στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου, εάν όμως αυτό προκριθεί από την Επιτροπή των Ειδικών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, με τις πληροφορίες να λένε ότι τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 7 του μηνός. Από τα πρώτα μέτρα αναμένεται να είναι το άνοιγμα των σχολείων. Άλλωστε, όπως έχουν πει κυβερνητικά στελέχη και οι ειδικοί, το ποσοστό μεταδοτικότητας στα σχολεία είναι πολύ χαμηλό και πως ο λόγος που έκλεισαν ήταν ο συγχρωτισμός που υπήρχε έξω από αυτά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. “Θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα” είπε.