Μέρκελ: Μετά το μερικό lockdown σημειώσαμε μερική επιτυχία

«Οι κοινωνικές επαφές μειώθηκαν κατά 40%», δήλωσε σήμερα από το βήμα της Bundestag η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μερική επιτυχία μετά το μερικό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Η Μέρκελ διευκρίνισε ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων από επιπλοκές Covid είναι ιδιαίτερα σοκαριστικός: «Αυτό πρέπει να μας γεμίζει ανησυχία», δήλωσε η Μέρκελ. Αλλά εξέφρασε την ελπίδα: «Βλέπουμε τους γείτονές μας, οι οποίοι έχουν εφαρμόσει πολύ πιο σκληρά lockdown, και τους αριθμούς των θανάτων να μειώνονται».

Για τις ευπαθείς ομάδες, η Καγκελάριος υποστήριξε ότι οι ιατρικές μάσκες για ειδική προστασία (οι λεγόμενες μάσκες FFP2) θα διατίθενται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά επειδή υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή την κατηγορία, αυτή η δράση θα πάρει χρόνο».

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, υποστήριξε ότι «θα μπορούσαμε να τα έχουμε πριν από τα Χριστούγεννα». «Ο χειμώνας θα τελειώσει», τόνισε η Μέρκελ. Και: «Δεν είμαστε αδύναμοι», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Χέλγκε Μπράουν, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL δηλώνοντας ότι οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει ίσως να είναι προετοιμασμένοι για περιορισμούς μέχρι τον Μάρτιο.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολους χειμερινούς μήνες. Αυτό σημαίνει μέχρι τον Μάρτιο», τόνισε ο Μπράουν.