Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει αλλά οι ψηφοφόροι θέλουν να επιστρέψει το 2024

advertisement

Τα νομικά τερτίπια του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να παραμείνει στον Λευκό Οίκοφαίνεται να αποτυγχάνουν. Παρ’ ότι δεν έχει ακόμα επισήμως αποδεχθεί την ήττα του, αναγκάστηκε να δώσει το «πράσινο φως» για τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για πολιτικό όλεθρο Τραμπ, αν δεν έκανε την εμφάνισή της μία δημοσκόπηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης -ώρα Ελλάδος- που δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς τάσσονται υπέρ της ιδέας ο Τραμπ να διεκδικήσει και να αναλάβει ξανά την προεδρία το 2024.Είναι, άλλωστε, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί και ο ίδιος, εκφράζοντας την επιθυμία του να προετοιμαστεί για την επόμενη προεκλογική εκστρατεία.

Υπέρ μιας δεύτερης θητείας το 47% των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί και πρέπει να ριχτεί στην εκστρατεία του 2024. Οι Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν την πλειοψηφία αυτού του αριθμού με το75% να υποστηρίζει μια δεύτερη εκστρατεία Τραμπ. Μόνο το 24% τωνΔημοκρατικών υποστήριξε την ιδέα, διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο. Το 47% των Ανεξάρτητων ψηφοφόρων επίσης είδαν με θετικό μάτι την ιδέα αυτή. Οι ψηφοφόροι όλων των πολιτικών αποχρώσεων που δεν υποστήριξαν τη δεύτερη προεδρική εκστρατεία του Τραμπ ανήλθαν στο 53%. Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Δημοκρατικοί. Η συγκεκριμένη δημοσκόπησηHill-HarrisX διεξήχθη στις 17-19 Νοεμβρίου, χρησιμοποιώντας 1.873 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Έχει περιθώριο σφάλματος 2,26 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ένας πρόεδρος δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για έναν πρώην πρόεδρο να διεκδικήσει αργότερα μία δεύτερη ή τρίτη θητεία. Ο πρώην Πρόεδρος Grover Cleveland υπηρέτησε δύο φορές διαδοχικά ως ο 22ος και 24ος πρόεδρος, από το 1885-1889 και το 1893-1897.

«Η Αμερική δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα από τον τραμπισμό»

Η δημοσκόπηση αυτή αποδεικνύει ότι η επικράτηση του Τραμπ το 2016 δεν αποτέλεσε ένα ατυχές συμβάν. Η Guardian , μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «η Αμερική δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα από τον τραμπισμό». Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «o Τραμπ δεν ήταν ένα ατύχημα και ηΑμερική που τον δημιούργησε είναι ακόμη εδώ».

Λογική διαπίστωση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας στους δύο Ρεπουμπλικανούς πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «νίκησε δίκαια» στις αμερικανικές εκλογές, αλλά η νίκη του εκλάπη από την εκλογική νοθεία που ευνόησε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Αυτό προέκυψε από μία νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.