Νέες εμπορικές συμφωνίες αναμένεται να υπογράψει ο εμίρης του Κατάρ και ο Ερντογάν

Ο εμίρης του Κατάρ, Σέιχ Ταχμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι, θα φτάσει στην Τουρκία την Τετάρτη πριν από την έκτη συνεδρίαση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη και της οποίας θα προεδρεύσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρτεζέπ Ταγίπ Ερντογάν από κοινού με τον εμίρη του Κατάρ.

Η επιτροπή θα συζητήσει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των τρεχόντων διμερών εμπορικών δεσμών αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης περιφερειακές εξελίξεις όπως η Συρία και η Λιβύη σε διμερή συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής.

Επτά συμφωνίες υπεγράφησαν στην τελευταία ανώτατη συνεδρίαση στρατηγικής επιτροπής μεταξύ των χωρών στις 25 Νοεμβρίου 2019.

Η Άγκυρα και η Ντόχα απολαμβάνουν ισχυρές σχέσεις, ειδικά από τότε που οι χώρες του Κόλπου ξεκίνησαν το εμπάργκο εναντίον του Κατάρ, το 2017, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Πέτρος Κράνιας