Μάχες πέριξ των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ήπια πτωτικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να “χτίσει” τις άμυνές του πέριξ των επιπέδων των 700 μονάδων, χωρίς να μπορεί όμως να δημιουργήσει ταχύτατα μια ζώνη ασφαλείας ώστε να μην απειληθούν άμεσα σε περίπτωση κόπωσης των αγοραστών.

Μάχες πέριξ των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,01% στις 700,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,06 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.654,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,84% στις 379,89 μονάδες.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση που η αγορά παραμένει πέριξ των 700 μονάδων, καταφέρνοντας να διαχειριστεί τις πιέσεις τόσο από την κατοχύρωση των κερδών σε αρκετούς τίτλους, όσο και εκείνες των επί οκταμήνου εγκλωβισμένων που βλέπουν τη ρευστότητα τους να έχει τη δυνατότητα βελτίωσης. Ο τραπεζικός κλάδος σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε κινούμενα ύδατα, καθώς η προσέγγιση των 390 μονάδων νωρίτερα ενεργοποίησε τους πωλητές.

Πράγματι, η αγορά επιβεβαιώνει το γνώριμο μοτίβο ότι χωρίς τη συμβολή του τραπεζικού κλάδου δεν μπορεί να βγει στο ξέφωτο της ανάκαμψης από την εποχή του κορονοϊού.

Άλλωστε, ο κλαδικός των τραπεζών από τα χαμηλά των 221 μονάδων στις 30 Οκτωβρίου σήμερα πλησίασε τις 390 μονάδες, με τις τέσσερις συστημικές να έχουν καταγράψει μεσοσταθμικά κέρδη σχεδόν 60%.

Βέβαια, ο μηδενισμός της “ζημιάς” του κορονοϊού απαιτεί χρόνο, κεφάλαια και καταλύτες μέχρι να επιτευχθεί, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αποδίδουν αυτές τις επιδόσεις στη “διόρθωση” των προσδοκιών της αγοράς, οι οποίες ήταν ακραία υποτιμητικές το διάστημα που προηγήθηκε.

Η προσέγγιση και η διάσπαση των ιστορικών χαμηλών παράπεμπε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όταν ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη (με ότι αυτό συνεπαγόταν για τον τραπεζικό κλάδο), ένα σενάριο που σαφώς δεν έχει κάποια βάση σύγκρισης με αυτό που βιώνει η χώρα φέτος.

Και μπορεί η οικονομία να πέρασε και να περνά ένα πρωτοφανές σοκ από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όμως το δίχτυ ασφαλείας που μένει να ενεργοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπόσχεται σημαντικές στηρίξεις κατά την επικείμενη ανάκαμψη.

Μια ανάκαμψη βέβαια που δεν θα έλθει χωρίς εμπόδια, με την αγορά να επιλέγει τις θέσεις της με γνώμονα την εισροή πληροφοριών που βελτιώνεται με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 9μηνου.

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας απώλειες 3,53%, με τις ΕΧΑΕ, Jumbo, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπιες απώλειες σημειώνουν οι Titan, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Φουρλής και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, Aegean, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, με τις Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Σαράντης, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με μικρά κέρδη.