Μ. Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown κατά μία εβδομάδα


Την εκτίμηση ότι χρειάζεται να παραταθεί το lockdown και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταστεί βέβαιο ότι υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μιλώντας Δερμιτζάκης.

Ακολούθως, όπως είπε, μπορεί να υπάρξει συντεταγμένο άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης πλην των μπαρ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι τον Μάρτιο και εν συνεχεία με τον εμβολιασμό και το πληθυσμού, με βάση το σχετικό πλάνο, «τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα».

Σημείωσε εξάλλου ότι περίπου δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη μείωση των κρουσμάτων, θα παρατηρηθούν μικρότεροι αριθμοί και στους νοσηλευόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η εβδομάδα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη από τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, που θα επιτρέψουν αισιοδοξία για σταδιακή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ και θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 1.388 νέα κρούσματα και 84 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 549.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ανεδαφικό να μιλάμε για άρση των μέτρων στο τέλος του μήνα.