Κράτησαν και… πάλι οι 700 μονάδες στο Χρηματστήριο

Μετά από σημαντικές μάχες πέριξ των 700 μονάδων, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά και να κρατήσει το επίπεδο που αποτελεί το κρίσιμο σκαλοπάτι για τη συνέχιση της ανάκαμψης και της εισόδου στον τελευταίο μήνα του έτους με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 702,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 698,12 μονάδων (-0,33%) και 707,54 μονάδες (+1,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,3 εκατ. τεμάχια (με τη Eurobank να διακινεί τα 5,1 εκατ.).

Κράτησαν και… πάλι οι 700 μονάδες στο Χρηματστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 1.667,52 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.007,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,18% στις 378,59 μονάδες.

Η μέρα της διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών μετά από τα σημαντικά κέρδη των δύο προηγούμενων εβδομάδων ήρθε σήμερα, με τον κλάδο να πιέζεται σήμερα, αν και στο τέλος κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του επιλεκτικά. Ένα άλλο θετικό σημάδι ήταν ότι η αγορά κατάφερε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση να κρατήσει τα επίπεδα των 700 μονάδων, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, αποτυπώνοντας τη θετική βραχυπρόθεσμη τάση που έχει.

Βέβαια, αν και δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές στη διατήρηση των επιπέδων που είχε δει προ οκταμήνου, οι δυσκολίες αποφασιστικής υπέρβασης είναι μεγάλες. Και αυτό διότι εκτός από τις εστίες αβεβαιότητας που προφανώς και υπάρχουν, πρέπει να διαχειριστεί και χαρτοφυλάκια που είχαν εγκλωβιστεί στην απότομη πτώση της περασμένης άνοιξης, όταν και ο κορονοϊός εξαπλωνόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βέβαια, ο μηδενισμός της “ζημιάς” του κορονοϊού απαιτεί χρόνο, κεφάλαια και καταλύτες μέχρι να επιτευχθεί, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αποδίδουν αυτές τις επιδόσεις στη “διόρθωση” των προσδοκιών της αγοράς, οι οποίες ήταν ακραία υποτιμητικές το διάστημα που προηγήθηκε. Η προσέγγιση και η διάσπαση των ιστορικών χαμηλών παράπεμπε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, όταν ήταν ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη (με ότι αυτό συνεπαγόταν για τον τραπεζικό κλάδο), ένα σενάριο που σαφώς δεν έχει κάποια βάση σύγκρισης με αυτό που βιώνει η χώρα φέτος.

Την ίδια ώρα, η ενίσχυση των θετικών κινήσεων, ιδιαίτερα εκ των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, θα πρέπει να υπερκεράσει ένα δύσκολο παζλ: τα δύο σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ αλλά και δύο περιόδους παρεμβάσεων την προσεχή 10ετία έως το 2030, όπως τα περιέγραψε και η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Η έκθεση περιλαμβάνει την εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ μόνο κατά 1,7% την προσεχή 10ετία χωρίς τις παρεμβάσεις που προτείνονται σε 20 πεδία και μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% του ΑΕΠ.

Τεχνικά, τώρα, όπως έχει επισημάνει και ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets, ο γενικός δείκτης έχει ξεκινήσει από τις 570 μονάδες λεηλατώντας στην πορεία αντιστάσεις που ταλάνιζαν τον δείκτη για πάνω από επτά μήνες.  Η εξέλιξη της κίνησης είναι πολύ πιθανό να έρθει σε αντιπαράθεση με τη μακροχρόνια πρώην γραμμή στήριξης “Q”, στις 720 μονάδες  και κατά δεύτερον με τον διαγραμματικό διαμορφωτή τάσης των Fibonacci Keltner Channel 21 μηνών, στις 735 μονάδες. Εάν τώρα ο Γενικός Δείκτης αποτυπώσει στο επόμενο χρονικό διάστημα  ένα επιτυχές μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 735 με 720 μονάδων από όπου και διέρχονται οι προλαλήσαντες τότε θα πρέπει να αναμένουμε ριζική αλλαγή τάσης για τους επόμενους 5 με 6 μήνες.

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή με το +4,7% και η Jumbo με το +3,58% ηγήθηκαν της ανόδου, ενώ Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Alpha Bank και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, η Εθνική έχασε 4,15%, με την ΕΥΔΑΠ να κλείνει στο -2,06%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Φουρλή, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και Λάμδα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Πειραιώς, Titan, Eurobank και ΟΛΠ, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη.