Χρ. Σταϊκούρας: Βαθαίνει η κρίση – Ευελιξία και το 2022

Της Δήμητρας Καδδά

Θα αξιολογηθεί η χώρα θετικά στις 30 Νοεμβρίου για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σαϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM προαναγγέλοντας ουσιαστικά πως στο επόμενο Eurogroup θα υπάρχει έγκριση του πακέτου “δόσεων” του ESM.

Επίσης επισήμανε ότι προς το παρόν είναι δεδομένη ανά την ΕΕ η δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως και το 2021. Αλλά το καλοκαίρι του 2021, εξήγησε πως θα αξιολογηθεί η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία και με τις πολιτικές που θα δρομολογηθούν για το 2021 και για το 2022 (περιθώρια και για νόμιμα μέτρα μείωσης φόρων-εισφορών).

Με τα σημερινά δεδομένα που επικαιροποιούνται προς το δυσμενέστερο ανά την ΕΕ, δεν φαίνεται η Ευρώπη να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα ανάπτυξης και το 2022, είπε. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως θα υπάρχει κάποιας μορφής ευελιξία και για το 2022 “αλλά αυτό δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα”, ανέφερε.

Όταν αρχίσει η δημοσιονομική προσαρμογή αυτή θα γίνεται κυρίως μέσω της ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας, είπε.

Πειραιώς και Aegean

“Δεν μιλάμε για κρατικοποίηση” επισήμανε στην περίπτωση της Aegean, αλλά για ένα δίκαιο καταμερισμό κόστους μεταξύ κράτους και ιδιωτών μετοχών. Προσομοιάζει στον τρόπο κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων αερομεταφορέων, ανέφερε και είπε πως το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι ή το σύνολο της στήριξης πίσω μελλοντικά.

“Εμείς θα δώσουμε 120 εκατομμύρια ευρώ όταν έχουν δοθεί στους αντίστοιχους κλάδους στην Ευρώπη πάνω από 32 δις ευρώ”, είπε.

Για την Πειραιώς ανέφερε πως  εμείς ως κυβέρνηση θα το στηρίξουμε ενεργά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να εκπληρώσει αποτελεσματικά το ρόλο του  και “δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση αν χρειαστεί”.

Σχέδιο ανάκαμψης – Πόρισμα Πισσαρίδη

Για το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη ανέφερε πως είναι μία ανεξάρτητη έκθεση δεν είναι  κυβερνητικό πρόγραμμα. Δείχνει ποια είναι τα προβλήματα στη χώρα όπως είναι το παραγωγικό κενό και προτείνονται μία σειρά από δράσεις που αν γίνουν θα οδηγήσουν σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Γιατί όπως επισήμανε η χώρα μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το κρίσιμο είναι αυτή να είναι διατηρήσιμη.

Για το σχέδιο Ανάκαμψης που θα παρουσιαστεί αύριο όπως επισήμανε περιλαμβάνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν μαζί με τη χρηματοδότηση των εν λόγω δράσεων. Θα ενσωματώσει και προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη την οποία χαρακτήρισε εφικτή και υλοποιήσιμη.

Πρόσθετα μέτρα

Για το αν τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης του 2021 φτάνουν, απάντησε ότι αν χρειαστεί θα επεκταθούν.

Επανέλαβε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα επεκταθεί και το 2021. Είπε ότι οι αιτήσεις για τον 4ο κύκλο φτάνουν στις 170.704 και το ποσό προσεγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει την Πέμπτη.

Για το αν θα υπάρχει Δώρο Χριστουγέννων π.χ. στους υγειονομικούς απάντησε πως όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι πρόσθετο θα γίνει την κατάλληλη χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή ισχύει ότι περιέχεται στον Κρατικό προϋπολογισμό.

Για το πτωχευτικό νόμο και για το αν θα είναι έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις την 1η Ιανουαρίου απάντησε πως θα υλοποιηθεί όταν είναι έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις που “είναι αρκετές”. “Όταν είμαστε έτοιμοι θα συνεκτιμήσουμε και τις τότε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανάλογα θα πράξουμε” είπε.

Επίσης, για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί είπε πως η ΑΑΔΕ έχει λάβει εντολή να επιταχύνει. Για νέα ρύθμιση δόσεων ανέφερε τα εργαλεία που υπάρχουν και είπε πως “προφανώς οι σκέψεις που υπάρχουν πολλές” αλλά το πώς αυτές θα ξετυλιχτούν συνδέονται με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. “Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα συζητάμε και με τους εταίρους και με τους θεσμούς” είπε.

Για την μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα ανέφερε πως ήταν συνέχεια των μέτρων που ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο του 2019 και φέρεται ότι αποδίδουν.