Θετικό κλίμα στη Wall Street διαμορφώνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με τους επενδυτές να αντλούν ώθηση για άλλη μια φορά από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του Covid-19 οι οποίες συνεχίζουν να τροφοδοτούν τις ελπίδες για μια οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ανακοίνωσαν σήμερα ότι το εμβόλιο τους εμφανίζει αποτελεσματικότητα έως 90% στο να αποτρέπει τις μολύνσεις από τον κορονοϊό, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσαν.

Τα αποτελέσματα δίνουν νέα ώθηση στην αισιοδοξία ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν στη διάθεση τους τις επόμενες εβδομάδες ένα ισχυρό εργαλείο για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία το επόμενο έτος, δίνοντας μια ανάσα στα εθνικά συστήματα υγείας που πιέζονται ασφυκτικά και ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Τις προηγούμενες εβδομάδες κολοσσοί όπως η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει αποτελεσματικότητα περίπου 95% για τα δικά τους εμβόλια, με την πρώτη να υποβάλει την προηγούμενη Παρασκευή αίτημα στην αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων για έκτακτη έγκριση στο εμβόλιο της.

Δείκτες – Στατιστικά 

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 273,11 μονάδες (0,93%) και σκαρφαλώνει στις 29.536,59 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 29,13 μονάδες (0,82%) στις 3.586,67 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 80,58 μονάδες (0,68%) στις 11.935,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις τρεις με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η American Express στα 115,59 δολ. με άνοδο 3 δολ. ή σε ποσοστό 2,67% και ακολουθούν η Goldman Sachs Group στα 228,89 δολ. με άνοδο 2,48% και η Chevron με κέρδη 2,47% στα 87,91 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Amgen (-0,59%), η Apple (-0,37%) και η Walgreens Boots Alliance (-0,09%).

Τα θετικά βήματα από το μέτωπο των εμβολίων έρχονται ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημία σαρώνει τις ΗΠΑ. Η χώρα ανακοίνωσε άλλα 142.732 νέα κρούσματα την Κυριακή, με τον αριθμό των νοσηλειών να διατηρείται σε ιστορικό υψηλό για 13 διαδοχική ημέρα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Chicago έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τον μέσο όρο τον Οκτώβριο, επιταχύνοντας από τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης της Chicago Fed για την εθνική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στο 0,83 τον Οκτώβριο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Σεπτεμβρίου στο 0,32, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 0,23 σε δημοσκόπηση της FactSet.

Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας διαμορφώνεται από 85 διαφορετικούς οικονομικούς δείκτες που αφορούν τέσσερις βασικές κατηγορίες: την παραγωγή και το εισόδημα, την απασχόληση, την ανεργία και τις ώρες απασχόλησης, την προσωπική κατανάλωση και την αγορά κατοικίας και τέλος τις πωλήσεις, τις παραγγελίες και τα αποθέματα. Θετική μέτρηση δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τη βασική τάση του, ενώ αρνητική μέτρηση δείχνει ανάπτυξη κάτω του κανονικού. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό τον προηγούμενο Απρίλιο στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.