Η Τουρκία θέλει ανεξάρτητο παρατηρητήριο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Αντιδρά η Ρωσία

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν βρεθεί σε μία ακόμα θέση διαφωνίας, αναφορικά με την επιθυμία της Άγκυρας να δημιουργήσει ανεξάρτητο στρατιωτικό παρατηρητήριο στο έδαφος των Αζέρων, δήλωσε μια τουρκική πηγή, αφότου οι δύο χώρες συμφώνησαν αυτό το μήνα να παρακολουθήσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στις 10 Νοεμβρίου, η οποία έθεσε τέλος σε αρκετές εβδομάδες μάχης μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικής εθνικότητας δυνάμεων του θύλακα.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από Αρμένιους.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ενέκρινε την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν, τα εδάφη που είχε ήδη αποκομίσει από τις μάχες, περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών ως ειρηνευτικό σώμα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν σχετικά με τις παραμέτρους του μηχανισμού παρακολούθησης, αλλά η Τουρκία, ένθερμος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, θέλει επίσης το δικό της ανεξάρτητο παρατηρητήριο, για να ενισχύσει την επιρροή της σε μια περιοχή που θεωρεί κλειδί για την ασφάλειά της.

“Η μεγαλύτερη διαφορά απόψεων τώρα είναι η θέση παρατήρησης που θα ιδρύσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν”, δήλωσε τουρκική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο πρακτορείο Reuters.

“Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή, ανεξάρτητo από το κοινό κέντρο. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία”.

Η πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη Μόσχα και ότι η Τουρκία αναμένεται τελικά να καταλήξει σε συμβιβασμό με τη Ρωσία.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για το θέμα από τη Ρωσία, την Αρμενία ή το Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο έχει στενούς εθνοτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, στα πλαίσια του παντουρανικού δόγματος, από την έναρξη της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από σχεδόν 30 χρόνια και ζήτησε την απόσυρση των αρμενικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Η Γαλλία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός μέσω διεθνούς εποπτείας, ανησυχώντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνία για την αποκοπή των δυτικών δυνάμεων από μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες.