Χρηματιστήριο: Κράτησαν τις 700 μονάδες οι τράπεζες

Με μικρά κέρδη έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχασε το ενδοσυνεδριακό +1,35%, αλλά είδε και πολλούς τίτλους του να διολισθαίνουν σε αρνητικά εδάφη, καθώς οι πωλητές έδωσαν το παρόν, αναλαμβάνοντας κατά διαστήματα και ηνία της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 700,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 697,44 μονάδων (-0,29%) και 708,88 μονάδων (+1,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 59,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 19 εκατ. τεμάχια (με τη Eurobank να διακινεί τα 17,9 εκατ.).

Χρηματιστήριο: Κράτησαν τις 700 μονάδες οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,05% στις 1.657,42 μονάδες, ενώ στο -0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.012,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,69% στις 383,11 μονάδες.

Είναι σαφές ότι η αγορά βρίσκει δυσκολίες στα επίπεδα των 700 μονάδων, αν και δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές στη διατήρηση των επιπέδων που είχε δει προ οκταμήνου. Και αυτό διότι εκτός από τις εστίες αβεβαιότητας που προφανώς και υπάρχουν, πρέπει να διαχειριστεί και χαρτοφυλάκια που είχαν εγκλωβιστεί στην απότομη πτώση της περασμένης άνοιξης, όταν και ο κορονοϊός εξαπλωνόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διαχειριστεί τις παρενέργειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας που έφερε, με τη μετοχή της Aegean να είναι ένα απτό παράδειγμα του τι βίωσε ο κόσμος όλους αυτούς τους μήνες. Σήμερα επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση ότι έχει καταθέσει σχέδιο στήριξής της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εισηγμένη να μη θυμίζει σε τίποτα εκείνη που επένδυε στο μέλλον της προ της πανδημίας.

Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται και το σχέδιο της επιτροπής “Πισσαρίδη”, το οποίο και θα δείξει πώς θα αξιοποιηθούν τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την αγορά ένα τέτοιο πλάνο θεωρείται ύψιστης σημασίας καθώς θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πως θα κινηθούν οι κλάδοι το 2021 και ποιοι τίτλοι θα επωφεληθούν από την εισροή κεφαλαίων.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η ανησυχία για το χρόνο της έγκρισης αυτών των κεφαλαίων, είναι έκδηλη, καθώς η άρνηση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να δώσουν την ψήφο τους στον επταετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο πλαίσιο του οποίου έχει “οικοδομηθεί” το Ταμείο Ανάκαμψης, απειλεί να καθυστερήσει αυτά τα κεφάλαια. Όπως μάλιστα μεταφέρει και το Capital.gr, η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο καθώς η πίεση του χρόνου να δρομολογηθεί ο Προϋπολογισμός και έτσι η εκκίνηση του Ταμείου είναι… ασφυκτική. Η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία είναι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου στις 10 και 11 του μήνα, στην οποία αν δεν υπάρξει συμφωνία το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να ξεκινήσει την 1/1/2021…

Πάντως, η αγορά προφανώς ελπίζει το μεγάλο πακέτο των 32 δισ. ευρώ να έλθει εντός του χρονοδιαγράμματος. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, θα είναι και οι καταλύτες που θα συγκρατήσουν την αγορά σε υψηλά οκταμήνου και με τις προσδοκίες να είναι θετικές για την πορεία της αγοράς.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 3,85%, με τις Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Στο +1,15% έκλεισε ο Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 7,35%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Jumbo, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο. Άνω του -1% κινήθηκαν οι Φουρλής, Titan, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.