Επιφυλάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά

Της Νίκης Ζορμπά

Θετική είναι συνολικώς η αποτίμηση της Κουμουνδούρου για την ανάδειξη Μπάιντεν σε 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ μεν αλλά όπως προκύπτει από εσωτερική αλληλογραφία με αποδέκτη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τον ρόλο που θα καταφέρει να διαδραματίσει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έγγραφο που διακινήθηκε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναγνωρίζεται ότι “Η εκλογή Μπάιντεν σηματοδοτεί σαφώς μια νέα εποχή για τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα”, με επίκληση και στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τζο Μπάιντεν, αποτυπώνεται και η επιφυλακτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το εάν θα υπάρξει διακριτή στροφή στη στάση των ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του κόμματος αναφέρεται ,μεταξύ άλλων:

* O ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα έχει στηρίξει σταθερά τις αριστερές δυνάμεις του Δημοκρατικού Κόμματος όπως και τα κινήματα των ΗΠΑ και για αυτό το λόγο πριν τις εκλογές χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τυχόν εκλογή του Μπάιντεν, γνωρίζοντας και τα όρια αυτής της επιλογής.  Η εκλογή του – που επετεύχθη και με την ισχυρή στήριξη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών υπό την ηγεσία του Bernie Sanders και σε συνεργασία με τα πολύμορφα αμερικανικά κινήματα – αποτελεί ευκαιρία για τις ΗΠΑ και την διεθνή κοινότητα, σε μια σειρά από τομείς.

* “Ο Μπάιντεν έχει εμπειρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στο Κυπριακό, στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το πως αυτή η εμπειρία θα μεταφραστεί στα θέματα ελληνικής μεσογείου θα εξαρτηθεί και από τα γενικότερα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οφείλει να εγκαταλείψει τη λογική του προβλέψιμου συμμάχου και να χαράξει μια συνεκτική στρατηγική και στο επίπεδο των σχέσεων με ΗΠΑ”.

* “Ασφαλώς, θα είναι λάθος από τώρα να προεξοφλήσουμε (όπως παλιά με Κάρτερ ή Κλίντον) ότι η εκλογή του θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας ή υπέρ μιας διαφορετικής διεθνούς τάξης πραγμάτων.  Πρέπει πρώτα να δούμε τι θα κάνουμε με την τουρκική προκλητικότητα στο μακρύ πυκνό μεσοδιάστημα μέχρι την άνοιξη που θα ασχοληθεί πραγματικά η νέα Administration με τα θέματά μας. Μετά πρέπει εμείς ως Ελλάδα να παλέψουμε για να έχουμε τις σωστές επαφές στο νέο Administration και να περάσουμε τις θέσεις μας”.

* “Κληροδοτήσαμε κάποια διπλωματικά εργαλεία στην Κυβέρνηση (Στρατηγικός Διάλογος με ΗΠΑ, σχήμα 3+1, Νομοσχέδιο EastMed, αναθεώρηση Συμφωνίας αμυντική Συνεργασίας για διευκολύνσεις σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξ/πολη). Αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν με όρους και όχι με παραχωρήσεις εκ των προτέρων. Άλλωστε είναι πιθανό ο Μπάιντεν να είναι αυστηρός ως προς θέματα που αφορούν τις ΗΠΑ άμεσα (S400- σχέσεις με Ρωσία, Halkbank- σχέσεις με Ιράν, Συριακό) και ελαστικός σε τουρκικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά και κυπριακό.