Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου Παπανικολάου: Φοβάμαι το τρίτο κύμα

Για την ασφυκτική πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ καθώς και για την ανησυχία του σχετικά με το τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε.

«Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.

Πάνω από 80% η πληρότητα των κλινών

Η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας χθες το 80%.

«Και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται «για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη».

«Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση μέτρων»

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, αν δεν εξασφαλίσουμε τη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, δήλωσε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος το βράδυ του Σαββάτου, στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 θανάτων και των 522 διασωληνωμένων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών.

Αρνητικό ρεκόρ με 108 θανάτους

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 108 θανάτους από επιπλοκές του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 522 ασθενείς, έναντι 519 την Παρασκευή και 499 την Πέμπτη. Πρόκειται επίσης για τον υψηλότερο αριθμό διασωληνωμένων από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Βασικό σενάριο η παράταση του lockdown

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ερχόμενη και τρίτη εβδομάδα του lockdown πρόκειται να είναι καταλυτικής σημασίας.

«Δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο», ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, τόνισε την Παρασκευή, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «χρειάστηκαν νέα μέτρα στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας».