Η Τουρκία “αφυδατώνει” κάθε προοπτική διαλόγου – Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη Σύνοδο των “27” ηγετών

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Συνεχής ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο. Επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναβάθμιση του αποτυπώματος της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δομικό στοιχείο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζει ως ενεργητική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μία κίνηση διαρκή, καταμεσής…χαλεπών καιρών για την περιοχή μας. Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Αθήνας και της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση και διάλογο, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει ταχύτητα στη…σκακιέρα και φέρνει στην προμετωπίδα της ατζέντας του κινήσεις που ενδυναμώνουν το γεωστρατηγικό προφίλ της  Ελλάδας, δημιουργώντας, παράλληλα, μία σημαντική διπλωματική υπεραξία. “Αυτό που πράττουμε είναι να εμβαθύνουμε εξακολουθητικά τις σχέσεις μας με σημαντικούς παίχτες στην περιοχή”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

“Χρειαζόμαστε πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους εταίρους της περιοχής. Η Ελλάδα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, προφανώς, με την Κύπρο, αλλά και με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, τώρα και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες συνεργάζονται στο πνεύμα καλών σχέσεων γειτονίας, και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, υπάρχει μια χώρα, η Τουρκία, που φαίνεται πως δεν σέβεται τους κανόνες.  Ταυτόχρονα, όμως, όλες οι συλλογικές διευθετήσεις που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών -πρόκειται για μια συνεργασία “3+1″- αλλά και η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πολυμερείς συνεργασίες που δεν είναι εις βάρος κανενός και αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν να προωθήσουν και να προάγουν τέτοιου είδους σχέσεις, με στόχο την επίλυση θεμάτων προς όφελος των λαών μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia.

Σε ένα σκηνικό που ορίζεται από τις αλλεπάλληλες προκλήσεις στον ορίζοντα, η προσοχή μπορεί να εστιάζει συνεχώς στην αντιμετώπιση του δεύτερου και πλέον επιθετικού κύματος της πανδημίας, ωστόσο οι συγκυρίες απαιτούν δράσεις πολυποίκιλες στα μέτωπα της διπλωματίας, της οικονομίας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης. Και σε αυτό το μοτίβο καλείται να…τρέξει η κυβέρνηση, με πρώτη ημερομηνία “κυκλωμένη” στην ατζέντα τη 10η Δεκεμβρίου. Όταν και η Σύνοδος των 27 ηγετών θα εξετάσει το “φάκελο Τουρκία”.

Η… ώρα των αποφάσεων

“Αφυδατώνοντας” ημέρα με την ημέρα οποιαδήποτε προοπτική διερευνητικών επαφών, μέσα από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικότητας, η Άγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να…παίζουν με την υπομονή της Ευρώπης, όσο το κλίμα για τη γείτονα στις Βρυξέλλες βαραίνει συνεχώς. Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις και να μη μείνει στα…λόγια. Γιατί δεν είναι μόνο η παράνομη Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο πλους του Ορούτς Ρέις. Είναι και η πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων και η παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Κινήσεις που επιβεβαιώνουν την απόσταση που χωρίζει την Τουρκία από τη Δύση. Κινήσεις που πρέπει να λάβουν, επιτέλους, την ανάλογη απάντηση στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, διαρκώς, ότι η γειτονική χώρα μπορεί να επιλέξει είτε την εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη, είτε τη συγκρουσιακή. “Αναμένουμε εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας. Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών μελών της”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός.

“Από τις 2 Οκτωβρίου που είχαμε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέχρι και σήμερα, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, ότι μόνο η επιβολή κυρώσεων μπορεί να τη συνετίσει. Ελπίζουμε, πραγματικά, να μη φτάσουμε τον Δεκέμβριο στην επιβολή κυρώσεων, αλλά να έχει αλλάξει στάση η Τουρκία, εμπράκτως. Πράγμα, όμως, που δεν το βλέπουμε. Επομένως, φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι κοντά ένα σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εκτός εάν από την  πλευρά της υπάρξει μια θεαματική αλλαγή τις επόμενες μία δύο εβδομάδες. Αυτό περιμένουμε να το δούμε. Μακάρι να το δούμε. Δεν έχει δείξει, όμως, μέχρι τώρα, η Τουρκία, ότι ήταν αξιόπιστη όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες, ότι θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες”, σημείωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Ήταν θετικό το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον κ. Δένδια, προκειμένου να δείξει  ενδιαφέρον, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά δεν αρκεί ένα τηλεφώνημα. Χρειάζονται πράξεις. Και όταν η πράξη είναι να επεκτείνεται μια παράνομη NAVTEX, ή να εκδίδεται μια καινούργια παράνομη NAVTEX, όταν η πράξη είναι να πηγαίνει  ο πρόεδρος Ερντογάν στα Κατεχόμενα, για να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου, τι να συζητάμε για διερευνητικές επαφές; Προέχει η Τουρκία να αλλάξει στάση”, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Σήμα για νέες επενδύσεις

Στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που αυτή παρήγαγε.

Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας-Άμπου Ντάμπι δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας, που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη στιγμή που η Άγκυρα, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Αλλά και στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων υπήρχαν σημαντικές εξελίξεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου. Παράλληλα, περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς στη χώρα, με σημαντικότερους αυτούς των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλιακής υποστήριξης και του εμπορίου τροφίμων.

Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Φραγκογιάννης και Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι με τα στελέχη του Mubadala Investment Company. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο της χώρας, που έχει συστήσει ειδική ομάδα για την Ελλάδα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται να επενδύσουν στους κλάδους της αγροτοβιομηχανίας, της κτηνοτροφίας, των υδατοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της ενέργειας, του real estate και των logistics, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις σε συγκεκριμένους τομείς, που μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνίες ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

“Παρά την πανδημία του Covid, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια, και μάλιστα σε διάφορους τομείς. Η Ελλάδα, βεβαίως, διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανανεώσιμη ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς  όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και την προηγμένη τεχνολογία. Η Ελλάδα είναι φυσικό διακομετακομιστικό λιμάνι για εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, οι συζητήσεις που κάνουμε με τα ΗΑΕ και με σημαντικές επενδυτικές αρχές της χώρας περιστρέφονται γύρω από πιθανές επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε όρους πραγματικού κεφαλαίου που έρχεται στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα”, επισημαίνει ο πρωθυπουργός.