Στ. Πέτσας: Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίς, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, υποστήριξε.
Μιλωντας στην δημόσια τηλεόραση, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ επέδωσε την απόφαση για επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη στην αυξημένη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να σημειώσει πως υπήρχε πρόβλεψη για την επίταξη και πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν και υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ.
Αναφερόμενος στο τελεσίγραφο προς τις κλινικάρχες, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, γι αυτό και έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας. «Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια», τόνισε.
Απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι κλινικάρχες πως με την επίταξη θα υπάρξει κίνδυνος διασποράς του ιού στους ασθενείς των κλινικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών».
«Ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία», πρόσθεσε.