Ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών για την άρνηση επίταξης προβλέπει ο νόμος

Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εντολή επίταξης η οποία ήρθε στην επικαιρότητα με το θέμα των ιδιωτικών κλινικών, προβλέπει η νομοθεσία που ισχύει από το 2007 και τροποποιήθηκε με παρεμβάσεις τόσο του 2014 όσο και του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της Γενικής Κλινική “Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού. Το υπουργείο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 41 – Νόμος 3536/2007 (παράγραφος 6) αναφέρει:

“Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών”.

Η διάταξη παρέμεινε εν ισχύ και με την επικαιροποίηση της 25/07/2014 και της 11-05-2015.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Η πρόβλεψη περί επίταξης περιλαμβάνεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64).

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

“Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη, φαρμάκων και μέσων προστασίας, για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορονoϊού”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει  της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι:

αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται:

μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.