(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Άσκηση του Λιμεναρχείου για διαρροή πετρελαιοειδών σε δεξαμενόπλοιο

Διαρροή πετρελαιοειδών καταλοίπων, κατά την διάρκεια μετάγγισης από βυτιοφόρο όχημα σε δεξαμενόπλοιο (Σλέπι), ήταν το σενάριο της άσκησης καταπολέμησης ρύπανσης που πραγματοποιήθηκε χθες, στον προβλήτα 2 στο παλαιό λιμάνι, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών.

Για την αντιμετώπισή του συμβάντος, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο καταπολέμησης ρύπανσης του Οργανισμού Λιμένα Πατρών Α.Ε. (PORT CONTINGENCY PLAN), υπό την εποπτεία και τη διεύθυνση του Λιμεναρχείου και συγκεκριμένα εφαρμόζοντας εν μέρει το τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ρύπανσης (LOCAL CONTINGENCY PLAN).

Σκοπός της άσκησης ήταν ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων προκειμένου να αποκτηθεί εμπειρία – τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στη περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου. Από την πραγματοποίησή της διαπιστώθηκε η ετοιμότητα, η ταχύτητα και η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ ακολούθησε αξιολόγηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολιστικά στο μέλλον τυχόν αδυναμίες που παρουσιάστηκαν. Παρόντα ήταν και διασωστικά πληρώματα του ΕΚΑΒ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.