Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Ανησυχία μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας», δήλωσε καθησυχαστικά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενη στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η καγκελάριος, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, απέφυγε να εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τις δύο χώρες να συμβιβαστούν, αναγνώρισε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η ίδια ωστόσο θεωρεί, όπως είπε, «πραγματικά πολύ καλή» την συμφωνία που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι για την αναθεώρηση του θέματος που αφορά το κράτος δικαίου, αλλά δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν και πώς θα μπορούσε να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση «δεν προκαλεί ανησυχία ακόμη» και ότι η γερμανική προεδρία θα εκθέσει όλες τις πιθανές επιλογές για λύση στο θέμα. «Δεν υπάρχει γρήγορη λύση. Θα εργαστούμε σοβαρά και σκληρά», επέμεινε.

 

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημιουργία μηχανισμού που θα συνδέει την εκταμίευση κοινοτικών πόρων μέσω του προϋπολογισμού με τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου. Ο μηχανισμός μπορεί να εγκριθεί ακόμη και με ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία, γι’ αυτό οι δύο ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προβάλλουν τόσο σθεναρή αντίσταση στην απόφαση που αφορά την πρόσβαση της ΕΕ στους πόρους που απαιτούνται για την χρηματοδότηση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Αυτό το τελευταίο είναι συνδεδεμένο με τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.