Αυστραλία: Κομάντος δολοφόνησαν 39 Αφγανούς αμάχους

«Αξιόπιστα στοιχεία» για δολοφονίες 39 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν από μέλη των ειδικών δυνάμεων της Αυστραλίας παρουσίασε χθες σε έκθεσή του το γενικό επιτελείο άμυνας της χώρας. Η έρευνα, διάρκειας τεσσάρων ετών, διαπίστωσε ότι 19 μέλη των ειδικών δυνάμεων έπρεπε να έχουν εξετασθεί από την αστυνομία για ανθρωποκτονίες κρατουμένων, αγροτών και πολιτών μεταξύ 2009 και 2013. Το επιτελείο εκτιμά ότι για τα περιστατικά αυτά ευθύνεται η επικράτηση «κουλτούρας πολεμιστών» μεταξύ ορισμένων στρατιωτών. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις περισσότερων από 400 μαρτύρων, σύμφωνα με τον υποστράτηγο της στρατιωτικής δικαιοσύνης, Πολ Μπρέρετον.

Το πόρισμα του Μπρέρετον αποκαλύπτει ότι οι άρτι αφιχθέντες στρατεύσιμοι στο Αφγανιστάν όφειλαν να σκοτώσουν έναν κρατούμενο, σύμφωνα με πρακτική που ονομαζόταν «μάτωμα». Οπλα και άλλα αντικείμενα τοποθετούνταν δίπλα σε σορούς Αφγανών, για να συγκαλυφθούν δολοφονίες αμάχων. Μιλώντας στο BBC, η πανεπιστημιακός Σαμάνθα Κρόμβετς, υπεύθυνη για τα πρώτα στάδια της έρευνας, χαρακτήρισε τις πράξεις των Αυστραλών κομάντος «εσκεμμένα, επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα εγκλήματα πολέμου».

Η Αυστραλία έστειλε στρατό στο Αφγανιστάν το 2002, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, ως μέρος της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ. Η αποστολή των Αυστραλών αφορούσε αρχικά την εκπαίδευση του αφγανικού κυβερνητικού στρατού, αλλά οι αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν γρήγορα ενεργό επιχειρησιακό ρόλο, πολεμώντας τους Ταλιμπάν. Η έκθεση της στρατιωτικής δικαιοσύνης συστήνει την έναρξη έρευνας από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας για ανθρωποκτονίες από πρόθεση, καθώς κανένα από τα 36 περιστατικά που ξεχωρίζει δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης. «Η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένοι στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας SAS υιοθέτησαν δική τους εκδοχή της κουλτούρας των πολεμιστών, την οποία ενίσχυσαν κάποιοι χαρισματικοί και δημοφιλείς υπαξιωματικοί, συνδυάζοντας την πολεμική αριστεία με το ναρκισσισμό, τον ελιτισμό και το αίσθημα υπεροχής», αναφέρει το πόρισμα.

Ενας μάρτυρας διηγήθηκε στη δρα Κρόμβετς ότι περίπολος ανδρών της SAS σταμάτησε δύο 14χρονα αγόρια σε χωριό, πιστεύοντας ότι ήταν οπαδοί των Ταλιμπάν, με τους Αυστραλούς κομάντος να κόβουν τους λαιμούς των δύο παιδιών. Σε άλλο περιστατικό, άνδρας της SAS έχει καταγραφεί σε βίντεο να στέκεται πάνω από Αφγανό και να ρωτά το διμοιρίτη του: «Να του ρίξω;», προτού λάβει καταφατική απάντηση και πυροβολήσει εν ψυχρώ τον πεσμένο στο έδαφος άνδρα. Αμερικανός πεζοναύτης, που υπηρετούσε με τους Αυστραλούς, περιέγραψε πως Αφγανός πολίτης, που είχε μόλις συλληφθεί ως ύποπτος, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Αυστραλό κομάντος, γιατί δεν υπήρχε αρκετός χώρος για αυτόν σε ελικόπτερο που θα τους μετέφερε στη βάση τους. Κατά τη διάρκεια περιπολίας στην αφγανική ύπαιθρο, διμοιρία της SAS υποχρέωσε Αφγανό ύποπτο να γίνει στόχος σκοποβολής, σκοτώνοντάς τον. Ο άνδρας είχε θεωρηθεί ύποπτος επειδή είχε προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την περίπολο, προτού σταματήσει και σηκώσει τα χέρια ψηλά.