Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν άγαλμα του Δία και βυζαντινή ταφόπλακα

Εννέα άνθρωποι που προσπαθούσαν να πουλήσουν αντικείμενα βυζαντινής εποχής, συνελήφθησαν σε επιχείρηση που διοργανώθηκε από δυνάμεις χωροφυλακής, στην κεντρική επαρχία Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Demirören (DHA) την Πέμπτη.

Αφού έλαβαν πληροφορίες ότι οι ύποπτοι ήθελαν να πουλήσουν τα ιστορικά αντικείμενα, οι ομάδες της διοίκησης Χωροφυλακής του Εσκί Σεχίρ, πήγαν στην περιοχή Τσουκουρχισάρ, προσποιούμενοι τους “αγοραστές” και ήρθαν σε επαφή με τους υπόπτους. Καθ’ οδόν για να συναντηθούν οι μυστικοί πράκτορες, τα οχήματα των υπόπτων ακινητοποιήθηκαν και διεξήχθη έρευνα από τους αξιωματικούς.

Η έρευνα αποκάλυψε ένα άγαλμα του Δία, μία μαρμάρινη ταφόπλακα και ένα χάλκινο δισκίο με ζωικές μορφές στο μπροστινό και πίσω μέρος, τα οποία, πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο.

Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν άγαλμα του Δία και βυζαντινή ταφόπλακα

Η ταφόπλακα μήκους 35 εκατοστών με ανάγλυφες μορφές και σχέδια παραδόθηκε στην επαρχιακή διεύθυνση μουσείων.

Εσκι Σεχίρ άγαλμα

Στα πλαίσια της έρευνας, συνελήφθησαν επίσης πέντε άλλοι ύποπτοι που φέρονται να εμπλέκονται στο σχέδιο πώλησης των αντικειμένων.

Επτά από τους εννέα υπόπτους ανακρίθηκαν από το τμήμα κατά του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος της Διοίκησης Χωροφυλακής και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι δύο παραπέμφθηκαν σε δικαστήριο και απελευθερώθηκαν με εγγύηση.

Πέτρος Κράνιας