Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό τη “σκιά” της πανδημίας

Με πτώση ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς το ράλι μετά τα θετικά νέα για την πορεία προς τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αρχίζει να “ξεθωριάζει”, λόγω των φόβων για νέα μέτρα shutdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,75%, στις 387,60 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των απωλειών με 1,7%, ωστόσο σχεδόν το σύνολο κλάδων και χρηματιστηρίων βρέθηκαν επίσης στο “κόκκινο”. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης, Eurostoxx 50, έκλεισε με πτώση 0,87%, στις 3.451,97 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX “έχασε” 0,88%, στις 13.086,16 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 0,67%, στις 5.474,66 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,77%, στις 6.335,90 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,39%, στις 21.538,50 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να “χάνει” 0,64%, στις 7.930,20 μονάδες.

Τα πρώιμα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δείχνουν ότι είναι ασφαλές και δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στους ενήλικες κάθε ηλικιακής ομάδας. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, απέτυχε ωστόσο να αλλάξει το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

Την Τετάρτη, η Pfizer ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου της, η οποία κυμαίνεται περί το 95%, με το αίτημα για έκτακτη έγκρισή του προς την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, η πόλη της Νέας Υόρκης έκλεισε τα σχολεία της, λόγω της αύξησης του ποσοστού θετικότητας του πληθυσμού στον κορονοϊό.

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα μέτρα περιορισμού επεκτείνονται, με κλείσιμο των μη απολύτως απαραίτητων επιχειρήσεων σε σειρά χωρών και πόλεων. Ειδικά στις ΗΠΑ, εκφράζονται φόβοι για νέα γενικά lockdown, αν η διασπορά του ιού δεν ελεγχθεί.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αρνητικός έως και τις αρχές του 2021, καθώς τα νέα οικονομικά shutdown “σαρώνουν” την ήπειρο. Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες για την πιθανή ζημία που θα προκληθεί στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από καθυστέρηση εκτέλεσης του ιστορικής κλίμακας πακέτου τόνωσης της οικονομίας, υπό τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά το βέτο Ουγγαρίας – Πολωνίας τη Δευτέρα.

Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην κίνηση μεμονωμένων μετοχών, με την Royal Mail να κερδίζει άνω του 3% μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στον “πυθμένα” του Stoxx 600 βρέθηκε η γερμανική Kion Group, με πτώση 7%, μετά από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε, ενώ ο κολοσσός της χαλυβουργίας, Thyssenkrupp, είδε τη μετοχή του να υποχωρεί κατά 3%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου.