Η Κίνα διαφημίζει το “άνοιγμα” της οικονομίας

“Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς άνοιγμα” της οικονομίας: η Κίνα αυτοπροβλήθηκε σήμερα ως μεγάλη υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου στη σύνοδο κορυφής χωρών της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, αντιπαραβάλλοντας τη πολιτική της με εκείνη του προστατευτισμού που εφάρμοσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο χώρο εμπορίου στον πλανήτη, την οποία προώθησε το Πεκίνο.

Η σύνοδος του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που οργανώνει η Μαλαισία, διεξάγεται ψηφιακά φέτος, ελέω πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Συμμετέχουν 21 χώρες της περιφέρειας — ανάμεσά τους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα — που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το Πεκίνο έγινε κινητήρας της τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ουάσινγκτον άρχιζε να αποσύρεται από οργανισμούς πολυμερούς συνεργασίας, εφαρμόζοντας την πολιτική “Πρώτα η Αμερική” του Τραμπ.

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου υπεγράφη η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο από την Κίνα και άλλες 14 χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Η επονομαζόμενη Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), στην οποία δεν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, ούτε η Ινδία, εκλήφθηκε ως μεγάλη νίκη του Πεκίνου, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύναψή της.

Η συμφωνία αυτή ήταν ανταγωνιστική προς την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού (TPP), που προώθησε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το σχέδιο αυτό το 2017.

Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είναι “εμπροσθοφυλακή της ανάπτυξης” σ’ έναν κόσμο αντιμέτωπο με “πολλαπλές προκλήσεις”, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπε κατά την έναρξη της συνόδου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου παρουσίασε τη χώρα του ως κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου και υποσχέθηκε να “ανοίξει περισσότερο τις πόρτες” της αγοράς της χώρας του. Πρόκειται για περιοδικά επαναλαμβανόμενη υπόσχεση του Πεκίνου, που πάντως δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το εμπόριο ως όπλο αν κρίνει ότι χρειάζεται να ασκήσει πολιτική πίεση.

Εν μέσω της επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεών της με την Αυστραλία, η Κίνα πολλαπλασίασε έτσι τα μέτρα αντιποίνων στοχοθετώντας αυστραλιανά προϊόντα, όπως το βοδινό.

Ο Σι απηύθυνε προειδοποίηση εναντίον του προστατευτισμού.

Κανένα έθνος “δεν μπορεί να αναπτυχθεί κρατώντας τις πόρτες του κλειστές”, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις ΗΠΑ.

Τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Τραμπ, οι σύνοδοι της APEC επισκιάστηκαν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Η σύγκρουση των δύο γιγάντων μεταφράστηκε σε αμοιβαίες, τιμωρητικές υπερδασμολογήσεις σε αναρίθμητα προϊόντα κι αποσταθεροποίησε την παγκόσμια οικονομία.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον σύναψαν ωστόσο εκεχειρία τον Ιανουάριο, λίγο προτού ο κόσμος παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

“Το άνοιγμα είναι αυτό που επιτρέπει σε μια χώρα να πάει μπροστά, η απομόνωσή της αποτελεί τροχοπέδη”, επέμεινε ο Σι στην ομιλία του.

“Η Κίνα θα συνεργαστεί ενεργά με όλες τις χώρες, τις περιφέρειες και τις εταιρείες που το επιθυμούν. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία του ανοίγματος και της συνεργασίας”, χάρη ιδίως στη “γιγαντιαία αγορά μας”, δεσμεύθηκε.

Ο κινέζος πρόεδρος εξάλλου απέρριψε την ιδέα της οικονομικής “αποσύνδεσης” της χώρας του και των ΗΠΑ. Η στρατηγική αυτή, που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ, υποτίθεται πως θα μείωνε δραστικά την εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα.

Αντίθετα με τον κινέζο πρόεδρο, δεν είναι σαφές ακόμα αν ο Ντόναλντ Τραμπ — δοσμένος στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν — θα συμμετάσχει στη σύνοδο ή θα μιλήσει αντ’ αυτού κάποιο ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησής του.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ