(Φωτο)-Πόσο ποπ μπορεί να είναι οι Αιγυπτιακές πυραμίδες;

«Ted Papakostas. Archaeologist. Archaeotrollist. Ba, Ma, PhD. Omg, right? Η αρχαιολογία στην ποπ εκδοχή της. Δεν είχαμε στο χωριό». Έτσι αυτοσυστήνεται στο κοινό του ο Θόδωρος Παπακώστας, ο άνθρωπος πίσω από τη σελίδα Αrchaeostoryteller, που μετράει δυόμισι χρόνια ζωής και πλησιάζει τους 25.000 ακολούθους στο Instagram (υπάρχει και σελίδα στο Facebook, αλλά με μικρότερο κοινό).

Κάτοικος Θεσσαλονίκης και επαγγελματίας αρχαιολόγος, ο Θόδωρος έχει πολύχρονη κατάρτιση, μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία και διδακτορικό στην Κλασική. Στις αναρτήσεις του χρησιμοποιεί ένα αμιγώς χιουμοριστικό ύφος, για να θίξει τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα: τις αιγυπτιακές πυραμίδες, την προκολομβιανή Αμερική, αλλά και κεφάλαια της δικής μας ιστορίας, είτε είναι οικεία στο ευρύ κοινό (όπως οι πολύχρυσες Μυκήνες και η ναυμαχία της Σαλαμίνας) είτε άγνωστα (όπως κάποια ορθογώνια, και όχι κυκλικά, αρχαία θέατρα της Αττικής).

poso-pop-mporei-na-einai-oi-aigyptiakes-pyramides0

Λάτρης των ταξιδιών, θεωρεί ότι «σε μια χώρα που βρίθει από αρχαιολογικούς χώρους», όπου κι αν επιλέξει κανείς να ταξιδέψει, θα βρεθεί πολύ κοντά σε έναν από αυτούς. «Όταν ανακαλύψεις ότι αυτή η σειρά με αρχαία που βλέπεις μπροστά σου έχει να σου αφηγηθεί μια πολύ ωραία ιστορία, αλλάζει όλη η ταξιδιωτική σου εμπειρία». Στη δική του περίπτωση, αυτό συνέβη με μια επίσκεψη στην αρχαία Κασσώπη της Πρέβεζας, «μια αρχαία πόλη γαντζωμένη στον βράχο, με απίστευτη θέα, που βλέπει το Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία, τον Αμβρακικό και της οποίας διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση οι δρόμοι, τα σπίτια, η αγορά, ένα φανταστικό θέατρο. Μπορείς να κόψεις βόλτες στα αρχαία στενάκια, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που σε μαγεύει ως χώρος και μόνο».

poso-pop-mporei-na-einai-oi-aigyptiakes-pyramides1

Απασχολημένος με πολλά και διάφορα, ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, ένα βιβλίο που «με απλό και εύκολο τρόπο παρουσιάζει την αρχαιολογία στην Ελλάδα», απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις που κάνουν πολλοί άνθρωποι σχετικά με τη συγκεκριμένη επιστήμη, «όπως το “γιατί σκάβουμε;” ή “πώς χρονολογούνται τα ευρήματα που βρίσκουμε;”. Έθεσα την ερώτηση στο Instagram και οι δέκα πιο συνηθισμένες απορίες μπήκαν στο βιβλίο».

• instagram.com/archaeostoryteller