Διορθώνει και… κατοχυρώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

advertisement

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε κατοχύρωση των κερδών των προηγούμενων ημερών, αν και η αγορά δείχνει να προσπαθεί να κρατήσει τα επίπεδα των 700 μονάδων ή την επαφή με αυτά.

Διορθώνει και… κατοχυρώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,31% στις 698,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,21 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.655,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,52% στις 360,65 μονάδες.

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κρατήσει τις 700 μονάδες, με την αγορά να προσπαθεί να βγάλει κάποιες άμυνες στο επίπεδο που μετά από οκτώ μήνες ανέκτησε.

Η διόρθωση όμως ήταν σήμερα λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με την αγορά να προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που εκδηλώνονται από τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να ενθυλακώσουν τα κέρδη που σημειώνονται από την αρχή του Νοεμβρίου.

Το στοιχείο, επίσης, που παραμένει να τροφοδοτεί τις θετικότερες προοπτικής της αγοράς παραμένει ο αυξημένος, σε σχέση με την πολύμηνη συσσώρευση που προηγήθηκε, τζίρος, γεγονός που θεωρείται από τους εγχώριους αναλυτές ως ένα δείγμα ότι η αγορά έχει αρχίσει να γίνεται πιο ενεργητική και οι κινήσεις με μεγαλύτερο ορίζοντα.

Βέβαια, αυτό που δεν έχει λείψει είναι η εστίαση των συναλλαγών σε συγκεκριμένους τίτλους, με τη Eurobank σήμερα να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Είναι όμως σαφές ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα αρχίσει να βλέπει τις συνέπειες του δευτέρου lockdown στην οικονομία, αλλά και να αξιολογεί τις συνεχείς δράσεις της κυβέρνησης στο μετωπο της στήριξης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σήμερα ανακοινώθηκε μία ακόμη δέσμη, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η δομή του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30-32 δισ. ευρώ που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση.

Όπως έχει επισημανθεί από τη στήλη, το σχέδιο ανάκαμψης θα παρακολουθείται πολύ στενά από την αγορά η οποία θέλει να έχει έναν οδηγό για τους κλάδους που θα επωφεληθούν από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν εντός του 2021.

Μέχρι στιγμής ο ενεργειακός, αλλά και ο κατασκευαστικός κλάδος, έχουν τιμητική τους, ωστόσο τα δευτερογενή οφέλη σε άλλους κλάδους δεν μπορούν να μην ληφθούν υπόψιν.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει απώλειες 5,10%, με την ΕΧΑΕ να είναι στο -3,02%, και τις Aegean, ΓΕΚ Τέρν και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Coa Cola, Titan, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Alpha Bank, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Φουρλής, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, με τη Λάμδα να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, η Πειραιώς συνεχίζει το ράλι ανόδου της, καταγράφοντας κέρδη 2,99%.