Χρηματιστήριο: Διόρθωσε, αλλά κράτησε την επαφή με τις 700 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενων ημερών να οδηγούν τον γενικό δείκτη εκ νέου οριακά κάτω από τις 700 μονάδες, χωρίς ωστόσο να χάσει την επαφή του με το επίπεδο που ανέκτησε χτες μετά από οκτώ μήνες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 699,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 694,58 μονάδων (-1,92%) και 703,60 μονάδες (-0,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 212 χιλ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Διόρθωσε, αλλά κράτησε την επαφή με τις 700 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,33%, στις 1.656,60 μονάδες, ενώ στο -0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.021,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 369,68 μονάδες.

Αν και το ΧΑ έχασε τις 700 μονάδες δεν έχασε όμως την επαφή με το ψυχολογικό όριο που σηματοδοτήθηκε από πολλούς ως κρίσιμο για να παραμείνουν τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια πιο ενεργά. Βέβαια, η διόρθωση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με την αγορά να προσπαθεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που εκδηλώνονται από τα χαρτοφυλάκια που θέλουν να ενθυλακώσουν τα κέρδη που σημειώνονται από την αρχή του Νοεμβρίου. Άλλωστε το +24,35% του γενικού δείκτη και το +56,70% του τραπεζικού δείκτη μέχρι χτες από την αρχή του Νοεμβρίου είναι “κέρδη” που είναι πολύ ελκυστικά για τα χαρτοφυλάκια που βίωσαν ένα εξάμηνο πλάγιας και περιορισμένης κίνησης.

Βέβαια, αυτό που δεν θα πρέπει να παραληφθεί σήμερα είναι ότι ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα άρχισε με γοργούς ρυθμούς, σταδιακά έφθινε, όσο μάλιστα η αγορά δεν έδειχνε σημάδια να ανατρέψει την πτωτική του πορεία. Όπως σχολίασαν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, μπορεί η αγορά να έδειξε ότι ανέκοψε τον αγοραστικό της ρυθμό, ωστόσο η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε σήμερα ίσως να παρέμεινε σε αναμονή εωσότου ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Κι αυτό διότι δεν έχουν εκλείψει και οι εστίες ανησυχίας για την πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βιώνει τις συνέπειες των μέτρων για τον περιορισμό του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Και μπορεί, ακόμη και η ING, να διαπιστώνει ότι το νέο lockdown στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα να είναι πιο “μαλακή” εκδοχή από εκείνην του Απριλίου και του Μάϊου, αλλά είναι αρκετή για να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της εγχώριας ζήτησης.

Είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα αρχίσει να βλέπει τις συνέπειες του δευτέρου lockdown στην οικονομία, αλλά και να αξιολογεί τις συνεχείς δράσεις της κυβέρνησης στο μετωπο της στήριξης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σήμερα ανακοινώθηκε μία ακόμη δέσμη, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η δομή του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30-32 δισ. ευρώ που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση.

Και σε αυτό το περιβάλλον βέβαια, τα βλέμματα παραμένουν στον τραπεζικό τομέα, καθώς ο κλάδος θα είναι μεταξύ αυτών που θα δώσουν σημαντικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Οι τιτλοποιήσεις NPE, αλλά και ο σχηματισμός νέων προβληματικών δανείων λόγω της ύφεσης θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας και τις πιθανές πτωτικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προσδοκιών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean διόρθωσε κατά 6% σήμερα, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της -3,39%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Σαράτνης, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Φουρλής και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΛΠ, Jumbo, ΔΕΗ και Titan.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank, με την τελευταία μάλιστα να ανακάμπτει μετά το ενδοσυνεδριακό -6,9%. Χωρίς μεταβολή η ΕΘνική, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Λάμδα. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 1,58% και η Πειραιώς στο +2,99%.