Trading πέριξ των 690 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Προσπάθεια να αφομοιώσει τα επίπεδα πέριξ των 690 μονάδων κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως βλέπει αρκετούς από τους τίτλους του να διορθώνουν, χωρίς βέβαια να λείπουν οι στηρίξεις από άλλους που παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,14% στις 691,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.640,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,18% στις 351,07 μονάδες.

Trading πέριξ των 690 μονάδων στο Χρηματιστήριο

Είναι σαφές ότι μετά από μία αποχή οκτώ μηνών και πλέον από τα επίπεδα, η αγορά να χρειάζεται χρόνο για να τα αφομοιώσει και να διαχειριστεί αφενός τις κινήσεις των εγκλωβισμένων και αφετέρου τη “δίψα” των βραχυπρόθεσμων για ρευστότητα. Όπως έκανε και λίγο πριν τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών, το ΧΑ δείχνει να μαζεύει δυνάμεις πριν αναμετρηθεί με το δύσκολο επίπεδο των 700 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι short θα αφήσουν την αγορά να “φύγει” σε επίπεδα που θα αλλάξουν την τεχνική της εικόνα μετά από τόσους μήνες συσσώρευσης. Ωστόσο, όπως αυξάνονται οι πιέσεις, παρατηρείται η ενεργοποίηση δεικτοβαρών τίτλων που δίνουν τις στηρίξεις που χρειάζεται η αγορά προκειμένου προς το παρόν να μην εισέλθει ο γενικός δείκτης στη ζώνη της κύριας στήριξης των 675-685 μονάδων.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται ωστόσο να είναι κρίσιμες, δεδομένου του ότι η τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων με ορίζοντα το νέο δωδεκάμηνο που έρχεται θα ενταθεί, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μήνου από σημαντικές εισηγμένες. Σχεδόν το ήμισυ των τίτλων του FTSE 25 αναμένεται έως τις 30 Νοεμβρίου να δώσουν την εικόνα του 9μήνου προκαλώντας και τις ανάλογες κινήσεις από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Στο μεταξύ, η αγορά αναμένει σήμερα από την Κομισιόν το πόρισμα των Θεσμών για την 8η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πόρισμα αναμένεται να είναι θετικό αναφορικά με την επάρκεια προόδου στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η χώρα, αλλά και την επιτάχυνση των παρεμβάσεων όσον αφορά στη συγκράτηση των κόκκινων δανείων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες και στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει την πορεία ανάκαμψής της με το +4,33% που καταγράφει σήμερα, με την Alpha Bank, την Εθνική, τον ΟΠΑΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΗ και τον ΟΛΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, Jumbo, Coca Cola και Aegean ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Βιοχάλκο, Titan και Motor Oil. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.