Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ στο Ιράν – στη “μαύρη λίστα” ίδρυμα που ελέγχει ο Χαμενεΐ

Νέες σημαντικές κυρώσεις που έχουν στόχο το Ιράν έθεσαν σε ισχύ την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας στη “μαύρη λίστα” ίδρυμα που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συνδέονται με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν και έρχονται έναν χρόνο μετά τη θανατηφόρα καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν επίσης των υπουργό Πληροφοριών του Ιράν, αποτελούν την πιο πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο της τακτικής του για άσκηση “της μέγιστης πίεσης” στην Ισλαμική Δημοκρατίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ. Επιβλήθηκαν δε ενώ ο Τραμπ, σε δύο μήνες και κάτι πρόκειται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Τζο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε βάρος του ιδρύματος Bonyad Mostazafan, Ίδρυμα των Καταπιεσμένων, που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως βασικό πυλώνα του δικτύου “πατροναρίσματος” του Χαμενεΐ.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης 10 άτομα και 50 οντότητες που συνδέονται με το ίδρυμα σε τομείς και ανήκουν σε τομείς όπως η ενέργεια, η εξόρυξη και οι χρηματοοικονομικών υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων “παγώνουν” τα όποια περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στις ΗΠΑ τα εν λόγω φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ επιπλέον απαγορεύεται σε Αμερικανούς η οποιαδήποτε εμπορική σχέση μαζί τους.

Το ίδρυμα Bonyad Mostazafan, σύμφωνα με το Reuters, έχει συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο υπό τον έλεγχό του εις βάρος της οικονομίας του Ιράν, ενώ ελέγχει εκατοντάδες εταιρείες και περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

“Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν χρησιμοποιεί τον Bonyad Mostazafan για να ανταμείβει τους συμμάχους του υπό το πέπλο της φιλανθρωπίας”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν σε δήλωσή του.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν αξιωματούχους και πηγές που δημιουργούν έσοδα που επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη καταστολή του λαού από το καθεστώς”, πρόσθεσε ο Μνούτσιν.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Ιρανό υπουργό Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί, κατηγορώντας το υπουργείο του ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ιρανών, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου έτους.