Με διάταγμα Ερντογάν απολύθηκε ο υφυπουργός Υγείας και τη θέση του πήρε άνθρωπος… του υπουργού

Πέρασε περίπου μία εβδομάδα από τότε που το Ιατρικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης (İTO) προειδοποίησε ότι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη έχει ανάγκη από άμεσο lockdown και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία ανακοίνωσε κάποια μέτρα περιορισμού κινήσεων, ώστε να ανακόψει την ταχύτητα μετάδοσης της Covid-19, κι από την άλλη, μία ημέρα αργότερα, απέλυσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μουχαμέτ Γκιουβέν, μέσω μάλιστα προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, την Τετάρτη.

Ο Σαμπαχατίν Αϊντίν, επικεφαλής του Πανεπιστημίου Medipol της Κωνσταντινούπολης, θα αντικαταστήσει τον Γκιουβέν.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τρίτη, ο Ερντογάν είπε θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα, από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 10 το πρωί, ώστε “να μην διαταραχθούν οι αλυσίδες ανεφοδιασμού και παραγωγής”. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη του έτους και τα μαθήματα θα συνεχιστούν διαδικτυακά. Όλα τα εστιατόρια και τα καφενεία θα παρέχουν μόνο υπηρεσίες ντελίβερι. Στους αθλητικούς αγώνες δεν θα επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων.

Ο Αϊντίν φτάνει από ένα νοσοκομείο που ανήκει στον ιδιωτικό ιατρικό όμιλο Medipol, ο οποίος ιδρύθηκε από τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότζα. Το Medipol ανήκει στο Τουρκικό Ίδρυμα Υγείας και Έρευνας για την Εκπαίδευση (TESA), ένα κυβερνητικό ιατρικό ίδρυμα, στο οποίο πρόεδρος είναι ο Κότζα.

Ο Γκιουβέν έγινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2018 αφού διετέλεσε πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ερτζιγές στην ανατολική επαρχία Βαν.

Παρ’ όλα αυτά, ο πολιτικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταργήσει την Τουρκική Ιατρική Ένωση γιατί με το να μην δέχονται τα κυβερνητικά στοιχεία είναι “προδότες”.

Πριν από περίπου έναν μήνα ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας είχε καταγγείλει ότι εν γνώσει Ερντογάν και Κότζα, αποκρύπτονται περίπου 350.000 κρούσματα κορονοϊού.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και η Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB) κάλεσαν το Υπουργείο Υγείαςεν μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας “#πεθαίνουμε”, που ξεκίνησαν οι Τούρκοι γιατροί για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα της εστίας της Άγκυρας, λέγοντας ότι ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού είναι πολύ υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Ενώ πέρασε κοντά τέσσερις μήνες, με το να δημοσιεύει καθημερινά, απρόσωπα, ένα πινακάκι στο οποίο αναγραφόταν ο “αριθμός κρουσμάτων”, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, άλλαξε την ορολογία σε “νοσούντες”, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο αριθμός, παραδεχόμενος αρκετά αργότερα ότι οι αριθμοί ανταποκρίνονται σε αυτούς που είναιστα νοσοκομεία και όχι στα κρούσματα, χωίς κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει.

Πέτρος Κράνιας