Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε ιρανικούς στόχους στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωί αεροπορικές επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων, σύμφωνα με τη Δαμασκό, μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την άφιξη στο Ισραήλ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του ομολόγου του του Μπαχρέιν οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα του Ιράν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Αυτό που έκαναν το Ιράν και η Συρία: να τοποθετήσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κοντά στη γραμμή Άλφα για να πλήξουν τα ισραηλινά στρατεύματα. Αυτό που κάναμε εμείς: μόλις πλήξαμε θέσεις της ιρανικής δύναμης Κουντς και των συριακών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η δύναμη Κουντς είναι η ειδική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοθέτησαν “το γενικό ιρανικό στρατηγείο” στη Συρία, “μια μυστική θέση” όπου διαμένουν “αποστολές υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων”, την 7η μεραρχία του συριακού στρατού και συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Τζόναθαν Κόνρικους.

“Ελπίζουμε το μήνυμα να είναι αρκετά ξεκάθαρο, ότι είναι απαράδεκτο το συριακό καθεστώς να επιτρέπει, να ανέχεται και να διευκολύνει τη χρήση της Συρίας από τις ιρανικές δυνάμεις ως ράμπα εκτόξευσης επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι τουλάχιστον “τρεις στρατιωτικοί” σκοτώθηκαν από αυτά τα πλήγματα του “σιωνιστή εχθρού”, τα οποία προκάλεσαν και “υλικές ζημιές”.

Σύμφωνα με μια “στρατιωτική πηγή”, την οποία επικαλείται το πρακτορείο, το σύστημα αεράμυνας της Συρίας ενεργοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τα ισραηλινά πλήγματα, “καταρρίπτοντας έναν αριθμό πυραύλων”.

Το Ισραήλ έχει ήδη διεξάγει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου το 2011, εναντίον των ιρανικών δυνάμεων, του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ στο συριακό έδαφος, αλλά και του συριακού στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ