Το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας

 

Kάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα μας και ο λαός μας τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας για το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση, το δικαίωμα στην ανεξαρτησία της σκέψης και της έκφρασης.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα υπενθύμισης της πάλης ενάντια σε κάθε ολοκληρωτισμό. Ορίζει το πλαίσιο των δημοκρατικών αγώνων μας και των κοινωνικών διεκδικήσεών μας. Υπογραμμίζει την ανάγκη της ενότητας και της ομόνοιας, την ανάγκη για σύμπνοια και κοινό εθνικό βηματισμό, τη δημοκρατική απαίτηση να θέσουμε εκτός πολιτικής και κοινωνίας κάθε φασιστικό μόρφωμα όπου και όπως και αν αυτό κάνει την εμφάνισή του. Να κλείσουμε την πόρτα σε ακραίες φωνές και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία μας, ιδίως σήμερα που τα φαντάσματα του ολοκληρωτισμού επανεμφανίζονται στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας να προστατέψουμε τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, του δικαιώματος της πρόσβασης όλων σε μια δωρεάν και αξιοπρεπή παιδεία, της οικοδόμησης ενός κράτους δικαίου και μιας κοινωνίας ισότητας.
Είναι μια διαρκής αντίσταση σε ό,τι μας θίγει.
Είναι προφανές ότι οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο εύρος που θα θέλαμε και που αρμόζει σε μια τέτοια εμβληματική ημέρα μνήμης. Όχι γιατί αυτό αστόχως επιβάλλεται αλλά επειδή είναι ανάγκη και ευθύνη όλων μας.
Γιατί το Πολυτεχνείο δεν είναι απλά μια μέρα.
Το Πολυτεχνείο είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Είναι ο τρόπος ζωής μας. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση για το πώς πρέπει να πορευόμαστε για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά την ίδια τραγωδία, αλλά και για το πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με όσα περιορίζουν τα δημοκρατικά μας κεκτημένα.
Όχι μόνο την ημέρα της επετείου, αλά κάθε μέρα στο επόμενο διάστημα που προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ. Είναι μέσα μας. Και του χρόνου θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί στην πορεία για να το βροντοφωνάξουμε.

 

Γρ. Αλεξόπουλος: