Πολυτεχνείο: Υπό αστυνομικό κλοιό η επέτειος – Έκλεισε η Πατησίων

Η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει την χώρα σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης συναθροίσεων με άλλοθι την πανδημία, την αριστερά σε κοινό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, και βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με πολιτικά αδιέξοδα για τα οποία ευθύνεται η ίδια.
Η συγκρότηση του αντικυβερνητικό μπλοκ από την μείζονα έως και ελάσσονα αριστερή αντπολίτευση αιφνιδίασε το Μαξίμου – εξ ου και η 24ωρη αφωνία μετά το κοινό κείμενο των τριών κομμάτων για την απαγόρευση των συναθροίσεων, εξ ου και ο χθεσινός ελιγμός Μητσοτάκη με την, εκ των υστέρων, πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς «να καταθέσουν όλοι μαζί, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα λουλούδι» στο Πολυτεχνείο.

Το σχέδιο της Αστυνομίας για το Πολυτεχνείο: Αστακός η Αθήνα – Πάνω από 4.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Ο ελιγμός έπεσε στο κενό όχι μόνον ως υποκριτικός, αλλά διότι στην αντιπολίτευση πιστεύουν βαθιά πως η κυβέρνηση περνά συνειδητά, και στοχευμένα, τα όρια. Αυτό ήταν κοινός τόπος στην συζήτηση Τσίπρα – Κουτσούμπα, και αυτός ήταν και ο μοχλός της άμεσης και κοινής κινητοποίησης.

Όμως ιδιαίτερα δύσκολα θα είναι τα πράγματα σήμερα και σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς ο Μιχα΄λης Χρυσοχοΐδης καλείται να σταματήσει τις πορείες που έχουν εξαγγείλει ΚΚΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις καθώς και το ΜέΡΑ 25. Δεν είναι στον σχεδιασμό – ούτε στο επικοινωνιακό project – της κυβέρνησης να συλλάβει η αστυνομία τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου.

Γέμισε αστυνομικούς το κέντρο
Η οδός Πατησίων έκλεισε από τις αστυνομικές δυνάμεις δέκα λεπτά πριν τις 8:00, ενώ υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Παράλληλα ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των προελέγχων, θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Από Ομόνοια έως Αλεξάνδρας ή Αγίου Μελετίου, σίγουρα κλειστά από 08:00 έως 11:00 όταν καταθέτουν στεφάνια Πρόεδρος της δημοκρατίας, αντιπροσωπείες και επίσημοι.

Από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας.

Κλειστοί θα είναι σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, από τις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».
Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει υπάρξει τροποποίηση στα δρομολόγια των τρόλεϊ. Συγκεκριμένα, οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας.