ΠΑΤΡΑ: Διάσπαση στο Εργατικό Κέντρο για τις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου – Μέρος του καλεί σε συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα

Μετά από ερωτήσεις που δεχθήκαμε σε σχέση με την υποτιθέμενη αναβολή της συγκέντρωσης και πορείας για τη 17 Νοέμβρη από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, δηλώνουμε καθαρά ως μέλη της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας ότι ουδεμία τέτοια απόφαση έχει παρθεί στα όργανα και ισχύει στο ακέραιο η συνημμένη ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας από τις 10/11/2020, που καλεί σε συγκέντρωση και πορεία τις 17/11/2020 στις 5:00 το απόγευμα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΕΚΠ και επικυρώθηκε στις 09/11/2020 από τη σύσκεψη των σωματείων και των φορέων που το ίδιο είχε προσκαλέσει, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων.

Τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ

ΑΛΙΧΟΥ ΒΑΝΕΣΑ

ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΚΠ.

Πάτρα, 10-11-2020

Πραγματοποιήθηκε η χτεσινή σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με θέμα την οργάνωση και προετοιμασία της Απεργίας, τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, τους εκπροσώπους των φορέων και των Φοιτητικών Συλλόγων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και απέδειξαν ότι το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του. Στο κάλεσμα του ΕΚ Πάτρας ανταποκρίθηκαν μαζικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η Δημοτική Αρχή Πάτρας με επικεφαλή το Δήμαρχο, φορείς της πόλης μας, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 50 φορείς. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την υπεύθυνη στάση τους και την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας.

Αποδείξαμε για ακόμη μία φορά ότι το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί και πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις να πραγματοποιεί, και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας να τηρεί, για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, παρακολουθώντας και εκτιμώντας καθημερινά τις εξελίξεις με την εξάπλωση της πανδημίας και διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μετά και τη σύσκεψη, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, στα νοσοκομεία της πόλης μας είναι καλυμμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ – COVID, τα χειρουργεία κόπηκαν κατά 80%, κλείνουν κλινικές άλλων νοσημάτων για να μετατραπούν σε κλινικές COVID. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να πάρει έκτακτα μέτρα θωρακίζοντας το λαό και τη χώρα μας, αξιοποιεί την πανδημία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Ετοιμάζει 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγορεύσεις σε πορείες και απεργίες, χτύπημα τη συνδικαλιστικής δράσης και λειτουργίας των σωματείων. Και ταυτόχρονα προσπαθεί να επιβάλει απαγορεύσεις στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Η ατομική ευθύνη εργαζομένων, νεολαίας, ανέργων και μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα, αυτά που σήμερα έχουμε όλοι εμείς ανάγκη.

Προχωράμε μπροστά! Κλιμακώνουμε τη δράση μας! Απεργούμε στις 26 Νοέμβρη!

Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία, τους φορείς της πόλης μας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, στις 8:30πμ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Διεκδικούμε μέτρα εδώ και τώρα για την υγεία του λαού, για να σωθούν ζωές!

Ούτε, να το σκέφτεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα απαγόρευσης του αγωνιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου!

Αυτό που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση σε σχέση με το Πολυτεχνείο δεν είναι ο κορονοϊός, αλλά το ίδιο που τους απασχολούσε και πέρυσι, και χρόνια τώρα: Το γνήσιο αντιιμπεριαλιστικό – αντιΝΑΤΟικό μήνυμα που εκπέμπει και που φέτος είναι ακόμα πιο επίκαιρο με τις εξελίξεις στην περιοχή, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.

Δηλώνουμε καθαρά! Τον συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα του εορτασμού μπορεί να τον εγγυηθεί μόνο το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας. Το Πολυτεχνείο, έχει τη δική του Ιστορία, ξεχωριστή θέση στους σύγχρονους αγώνες του λαού και της νεολαίας και το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Δεν ανήκει στο Μουσείο της Ιστορίας όπως θέλουν κάποιοι. Το Πολυτεχνείο επιπλέον μας άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς που πρέπει να κλείσουν, στόχους και αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα. Τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου «Έξω οι ΗΠΑ» «Έξω το ΝΑΤΟ» είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά και φορέα απέναντι στο Πολυτεχνείο.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε, μετά από πρόταση της Διοίκησης του ΕΚ Πάτρας να συγκροτηθεί Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη διοργάνωση της κινητοποίησης στις 17 Νοέμβρη.

Προχωράμε σε:

Κατάθεση στεφάνων του ΕΚ, σωματείων και φορέων την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 10:00 το πρωί στο Παράρτημα.

Συγκέντρωση την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 5:00 το απόγευμα Μαιζώνος και Κολοκοτρώνη, ώστε να μπορούν να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς να πάρουν όλα τα μέτρα για την τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας. Η συγκέντρωση και πορεία θα πραγματοποιηθεί με αποστάσεις και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους τους συμμετέχοντες.

Απαιτούμε:

Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιβάλει το 10ωρο χωρίς αποζημίωση, καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, τις ΣΣΕ, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής, την όποια προστασία είχε απομείνει στους εργαζόμενους μέσω της προσφυγής στο ΣΕΠΕ.

Εισόδημα για όλους, εργαζόμενους και ανέργους, αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Όχι στο αίσχος του κατώτατου μισθού των 534€ και νέου υποκατώτατου μισθού των 200€. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751€. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και όλου του λαού. Τακτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα σε συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες, σε σχολεία, σε νοσοκομεία και σε δομές φιλοξενίας. Άδειες ειδικού σκοπού (σε κρούσματα, γονείς, ευπαθείς ομάδες, κηδεμόνες ΑμΕΑ) χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Άμεσα μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.

Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος. Προστασία τους με νόμο και κούρεμα χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Αναστολή πληρωμής δόσεων σε εφορίες, τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, για τους ανέργους, για όσους βρίσκονται σε συνθήκες αναστολής της εργασίας και στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-Εργασία”.

Αφορολόγητο εισόδημα στα 12.000€.

Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της πόλης μας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ που να καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής.

Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα της πόλης μας.

Να κλείσουν τώρα όλες οι Νατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Η συμμετοχή της χώρας μας στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι σε βάρος των λαών της περιοχής.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ