Ο Παναθηναϊκός μπορεί να… ποντάρει στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την στόχευση που προσφέρει ο Ολυμπιακός στον Παναθηναϊκό, με την αδυναμία του να παρουσιαστεί αποτελεσματικός στις αρχές των φετινών αναμετρήσεων.

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς είναι μία πολύ καλή ομάδα, ένα σύνολο που ξέρει τι ζητά και πως θα το πάρει πάνω στο χορτάρι, ένα συγκρότημα, το οποίο απολαμβάνει τις ευεργετικές ιδιότητες που δίνει η παρουσία ενός προπονητή για πάνω από δύο χρόνια στον ίδιο σύλλογο.

Μία ομάδα απόλυτα ισορροπημένη ανάμεσα σε αμυντικές και επιθετικές αρετές, που μπορεί να σε… σκοτώσει στο ανοιχτό γήπεδο, που διαθέτει άριστη κυκλοφορία της μπάλας και το κυριότερο; Λύσεις σε όλες τις θέσεις, σε όλες τις γραμμές, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που μπορούν με μια ενέργεια, με μια επαφή να κρίνουν ένα παιχνίδι. Μία ομάδα που έχει την πολυτέλεια ή ίσως και την ποδοσφαιρική υπερβολή, να αφήνει στον πάγκο τον ποιοτικότερο Έλληνα παίκτη των τελευταίων ετών, τον Κώστα Φορτούνη.

Η εξαιρετική δουλειά του Πορτογάλου προπονητή, βεβαίως, δεν σημαίνει πως οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν και τρωτά σημεία, αδυναμίες τις οποίες θα πρέπει να αναδείξει ο Παναθηναϊκός για να μπορέσει να φύγει όρθιος από το Καραϊσκάκη. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, τόσο ως σύνολα όσο και ως ατομικές μονάδες είναι μεγάλη, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως το Τριφύλλι είναι… καταδικασμένο. 

Η τακτική προσέγγιση και η πνευματική προετοιμασία στα μεγάλα παιχνίδια που έκανε ο Γιώργος Δώνης την προηγούμενη διετία, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα και την εικόνα των αναμετρήσεων, θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για τον Λάζλο Μπόλονι και το επιτελείο του. Ο Έλληνας τεχνικός είχε καταφέρει να παρουσιάζει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, με ένα ρόστερ που κόστιζε ακόμη και δέκα φορές λιγότερο από τους ερυθρόλευκους και τους ασπρόμαυρους.

Να ποντάρει στο πρώτο ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώρια να παίζει παιχνίδια για να κερδίσει εντυπώσεις, όπως γινόταν την προηγούμενη διετία. Φέτος έχει στόχο, έχει μείνει πάρα πολύ πίσω από νωρίς και στο Φάληρο θα πρέπει να πατήσει το χορτάρι για να πάρει το παιχνίδι. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, προφανώς να παρουσιάσει μια υπερβατική εικόνα σε σχέση με όσα μας έχει δείξει μέχρι και σήμερα και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τον Ολυμπιακό, το Τριφύλλι μπορεί να ποντάρει στο πρώτο ημίχρονο.

Οι Πειραιώτες δεν έχουν σκοράρει ούτε σε ένα παιχνίδι αυτή την σεζόν στο πρώτο ημίχρονο. Έχουν 0/11! Και δεν είναι μόνο η έλλειψη αποτελεσματικότητας αλλά και η εικόνα στις περισσότερες αναμετρήσεις. Ο Ολυμπιακός σχεδόν πάντα ανεβάζει… στροφές στο δεύτερο, οι αριθμοί δείχνουν πως γίνεται πιο επικίνδυνος, πιο παραγωγικός, καλύτερος.

Αυτή η έλλειψη συγκέντρωσης που εμφανίζει στις αρχές των παιχνιδιών ο Ολυμπιακός, μπορεί να αποτελέσει το πάτημα για τον Παναθηναϊκό, να ψάξει περισσότερο σε εκείνο το διάστημα το γκολ που θα τον βάλει μπροστά στο σκορ, σε ρόλο οδηγού, απέναντι σε μία ομάδα που δύσκολα γυρίζει τα παιχνίδια.

Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι ένα σύνολο που από το 60᾽ και έπειτα μένει από δυνάμεις εξαιτίας της προετοιμασίας που (δεν) έγινε το καλοκαίρι, δεν βγάζει ένταση, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, ειδικά όταν πρέπει να φτιάξει ποδόσφαιρο. Άρα, λοιπόν, τα πρώτα σαρανταπέντε λεπτά προσφέρονται για να ψάξει το Τριφύλλι αυτό το γκολ που θα αλλάξει τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς του αγώνα.

Ειδική διαχείριση στο τελευταίο εικοσάλεπτο

Από κει και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως ο Λάζλο Μπόλονι θα πρέπει να προετοιμάσει την ομάδα του ειδικά για το τελευταίο εικοσάλεπτο του παιχνιδιού, να έχει προετοιμάσει ειδική διαχείριση της κατάστασης για το τελευταίο κομμάτι του ντέρμπι, καθώς:

1) Ο Ολυμπιακός είναι σαφώς καλύτερα γυμνασμένος

2) Ο αντίπαλος βρίσκει συχνά γκολ σε αυτό το διάστημα

3) Ο Παναθηναϊκός είναι η… χαρά του late goal, καθώς τα περισσότερα τέρματα στο πρωτάθλημα τα δέχεται από το 70᾽ μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Ειδικά στην μεσαία γραμμή, ο Ρουμάνος τεχνικός θα πρέπει να δώσει βοήθειες στον Κουρμπέλη και τον Μαουρίσιο, να προσθέσει φρέσκα πόδια και πνευμόνια. Ή ακόμα και αμυντικά, με την χρησιμοποίηση ενός τρίτου στόπερ αν το αποτέλεσμα… κάνει στον Παναθηναϊκό, μπορεί να επηρεάσει την εικόνα του ματς. 

Για συστήματα, τακτικές και πρόσωπα θα τα πούμε την Παρασκευή ή το πρωί του Σαββάτου, όταν θα έχει φανεί τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Μπόλονι για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Μέχρι στιγμής ο Ρουμάνος ᾽᾽πειράματα᾽᾽ κάνει και όχι πρόβες ενδεκάδας, που προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όταν αρκετοί βασικοί θα επιστρέψουν στο Κορωπί την Πέμπτη. Στην παρουσία του 67χρονου τεχνικού στον πάγκο αυτόν τον ένα μήνα οι όποιες προβλέψεις πήγαν πανηγυρικά στον… κουβά!

Υ.Γ1: Το τελευταίο αφήγημα στο παραμύθι του ᾽᾽ ο Γιάννης άλλαξε᾽᾽ είναι πως χωρίς τον Αλαφούζο δεν θα προχωρούσε ο Βοτανικός. Να προχωρήσει, πρώτα με το καλό, γιατί μέχρι και σήμερα μόνο υποσχέσεις ακούει ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Από κει και πέρα, καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Γιατί μιλάμε για μια ιστορία που θεμελιώθηκε νομικά(έστω και με λάθος τρόπο, δηλαδή την σύνδεση με το εμπορικό) πριν από δεκαπέντε χρόνια, ξαναήρθε στον άφρο με πρωτοβουλία Μπακογιάννη-Δημήτρη Γιαννακόπουλου πέρυσι το καλοκαίρι και ΑΝ υλοποιηθεί θα έχει γίνει με κεφάλαια, με χρήματα, στα οποία δεν υπάρχει πουθενά η συμμετοχή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ.