Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επιστρέφει στο προσκήνιο η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και υποχωρεί η αρχική αισιοδοξία από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 υποχώρησε 0,2% στις 388,82 μονάδες, μετά από δύο ημέρες ανόδου.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,04% στις 13.133,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε 0,2% στις 5.483,00 μονάδες συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ ο FTSE 100 έχασε 0,9% στις 6.365,33 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,55%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε σε ποσοστό 0,65%.

Οι αγορές σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ράλι τη Δευτέρα στον απόηχο της ανακοίνωσης της Modernα ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της κατά του κορονοϊού ξεπερνά το 94%.

Η ανακοίνωση της Moderna ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το πειραματικό τους εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνει και το πολιτικό αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, με την Ουγγαρία και την Πολωνία να μπλοκάρουν χθες την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 της ΕΕ, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Αιτία ήταν η ρήτρα στο σχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει ότι η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, ζημιές 1,27 δισ. στερλίνων εμφάνισε η EasyJet στο 12μηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας την έκταση της επίδρασης της πανδημίας στη βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία ποτέ δεν έχει ανακοινώσει ζημιές σε ετήσια βάση, στην 25ετή ιστορία της.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία καπνού Imperial Brands, ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις για το σύνολο της χρήσης, καθώς η ζήτηση για καπνό αντιστάθμισε την πτώση των δραστηριοτήτων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η εταιρεία που παράγει τα τσιγάρα Gauloises και West, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα έσοδα για τον όμιλο στα 7,99 δισ. στερλίνες, υψηλότερα 0,8% στο έτος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στις 254,4 πένες, χαμηλότερα κατά 5,6%.