Μεικτή εικόνα στις ευρωαγορές παρά τις ελπίδες για εμβόλιο

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται την Τρίτη τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο μέτωπο του κορονοϊού, καθώς η Modernα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της κατά του κορονοϊού ξεπερνά το 94%.

Η ανακοίνωση της Moderna ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το πειραματικό τους εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα άνω του 90%.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν τη Δευτέρα την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 της ΕΕ, καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης που προωθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Αιτία ήταν η ρήτρα που περιελάμβανε το σχέδιο του προϋπολογισμού, βάσει της οποίας η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια συνδέεται με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,12% στις 389,29 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να σημειώνει πτώση 0,6% ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας καταγράφει άνοδο 0,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,06%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,25% και ο γαλλικός CAC-40 υποχωρεί 0,10%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρεί 0,45% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,15%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, ζημιές 1,27 δισ. στερλίνων εμφάνισε η EasyJet στο 12μηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αποδεικνύοντας την έκταση της επίδρασης της πανδημίας στη βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία ποτέ δεν έχει ανακοινώσει ζημιές σε ετήσια βάση, στην 25ετή ιστορία της.