Κράτησε τις 690 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Οριακές ήταν τελικά οι απώλειες που σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμου, κατάφερε επί της ουσίας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κατοχύρωση των κερδών, αλλά και στη συνέχεια της ανόδου αρκετών τίτλων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 690,99 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 687,55 μονάδων (-0,55%) και 700,99 μονάδες (+1,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 643 χιλ. τεμάχια.

Κράτησε τις 690 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31%, στις 1.639,87 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 993,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 346,96 μονάδες.

Μπορεί οι περισσότεροι τίτλοι του Χ.Α. να έκλεισαν σε θετικά εδάφη, όμως ο γενικός δείκτης έκλεισε σε αρνητικά, καθώς οι σημαντικές απώλειες που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές (πλην της Πειραιώς), άσκησαν σοβαρές πιέσεις στον γενικό δείκτη. Ενός δείκτη που πέρασε από πολλά στάδια σήμερα κινούμενος σε ένα εύρος άνω των 13 μονάδων, σε μια συνεδρίαση που τα πρόσημα σε αρκετούς τίτλους άλλαξαν πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χθεσινή εκρηκτική άνοδος σε καμία περίπτωση δεν αναιρέθηκε από τη σημερινή διόρθωση, παρά μόνο επιβεβαιώθηκε ότι μέρος της ρευστότητας που εξασφαλίστηκε από τις κατοχυρώσεις κερδών επαναπροωθήθηκε στο ταμπλό της Λ. Αθηνών. Είναι άλλωστε το στοίχημα για τα χαρτοφυλάκια εκείνα που επιχειρούν να τοποθετηθούν σε ορίζοντα 12μήνου και υπό την προοπτική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Σε αυτό το μέτωπο, δεν αποκλείεται να δούμε την αγορά να αναμένει την Παρασκευή, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τις παραδοχές που θα κλείσει το τρέχον έτος. Οι ανακοινώσεις αυτές, όπως και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποκτούν βαρύνουσα σημασία, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που τα ξένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνουν τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές τους.

Πάντως, από την αρχή του Νοεμβρίου, τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο τραπεζικός βρίσκονται σε μια ισχυρή τροχιά ανάκαμψης, η οποία μπορεί να συντηρηθεί μόνο σε περίπτωση που τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού συνεχίσουν να έρχονται. Και αυτό διότι όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωσή του, ουδείς μπορεί να αναλάβει μεγάλο ρίσκο δίχως να έχει εξασφαλίσει ότι το νέο έτος ο εφιάλτης της πανδημίας μείνει στο παρελθόν.

Στο αντίθετο σενάριο, το αρνητικό, το ΧΑ θα ολοκληρώσει το έτος ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση συντηρώντας την πλάγια κίνηση που τήρησε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά, δεδομένου του ότι αν και δεν λείπουν οι κλάδοι που έχουν υπεραποδώσει στο ταμπλό (όπως ο ενεργειακός), δεν έχουν καταφέρουν, εντούτοις, να οδηγήσουν τον βασικό δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ξεχώρισε με το +5,34% που κατέγραψε, ενώ η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 3,71% και η Aegean κατά 3%. Κέρδη 2,52% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, ο ΟΛΠ έκλεισε στο +2,20%, με τις Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΛληνικά Πετρέλαια και Jumbo να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια κέρδη για ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίο.

Στον αντίποδα, η ΕΘνική έχασε 4,31%, με τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί με το -3,17%, ενώ Alpha Bank και Eurobank περιόρισαν στο τέλος στο -2,36% και -2,20% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Motor Oil, Σαράντη και Φουρλή, ενώ ήπιες απώλειες σημείωσαν Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca Cola και Titan.