Κάτω από το 1 το Rt για να χαλαρώσουν τα μέτρα, θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι

Για να μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει ο δείκτης του Rt όχι να σταματήσει να αυξάνεται ή ακόμη και να επιπεδωθεί, αλλά να αρχίσει να μειώνεται και να πέσει κάτω από το 1.

Αυτό τόνισε σήμερα μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θανάσης Δημόπουλος.

Σύμφωνα με το ethnos.gr o ίδιος παράλληλα, σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η ηλικία των ατόμων που μολύνονται, κάτι που ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39».

Επίσης, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν είναι σημαντική πηγή διασποράς της νόσου. Δεν αποτελούν ομάδα κινδύνου», ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο των κυλιόμενων lockdown, σημείωσε: «Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη ίσως να μην πάμε σε κυλιόμενα lockdown… Στόχος των μέτρων η μείωση της μετάδοσης». Τέλος, ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικά» τα νέα για τα εμβόλια του κορονοϊού από Pfizer και Moderna, σημειώνοντας πως αναμένεται και τρίτο.

Πάντως ο καθηγητής σημείωσε πως θα σημειωθεί αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες.