Γερμανικός Τύπος: Tηλεργασία κάτω από τον ελληνικό ήλιο

Στις υποσχόμενες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους από το εξωτερικό που επιλέγουν την Ελλάδα ως βάση τους για τηλεργασία αλλά και στο “πικνίκ” Ερντογάν στα Βαρώσια αναφέρεται ο γερμανικός τύπος.

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας με κίνητρο φοροελαφρύνσεις αναφέρεται η Handelsblatt: “Όποιος δούλευε τη Δευτέρα από το σπίτι του στη Γερμανία και κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρο, είδε κυρίως γκρι. Η εικόνα στην Αθήνα ήταν εντελώς διαφορετική: ο ήλιος έλαμπε σε έναν ουρανό χωρίς σύννεφα. Με θερμοκρασίες σχεδόν 20 βαθμών, πολλοί μετέφεραν το γραφείο τους στο μπαλκόνι. Αυτή την αίσθηση ζωής, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να γλυκάνει ακόμη περισσότερο μελλοντικά με φορολογικά πλεονεκτήματα σε ξένους εργαζομένους: όποιος μεταφέρει την φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, θα έχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος. Το ελληνικό υπ. Οικονομικών φορολογεί εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του 44%. Στο σχεδιαζόμενο μοντέλο με 22%. Η έκπτωση θα ισχύει για επτά χρόνια”

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει την Ελλάδα σε καλή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για προσέλκυση “ψηφιακών μεταναστών”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βασική ομάδα εργαζομένων στην οποία αποβλέπει η ελληνική κυβέρνηση είναι “αυτοαπασχολούμενοι στον τομέα της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών για τους οποίους δεν έχει σημασία σε ποια γωνιά του κόσμου κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή τους”. Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα, ο Πατέλης ελπίζει στο “μπόνους του Brexit” και όπως λέει ο ίδιος “θα μετατρέψουμε το Βrexit σε Grentry”. Το δημοσίευμα παρατηρεί στη συνέχεια ότι “η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να δελεάσει μόνο “ψηφιακούς μετανάστες” αλλά και πλούσιους, όπως και εύπορους συνταξιούχους. Αναφορικά πάντως με τις νέες προβλέψεις για τηλεργαζόμενους από το εξωτερικό, για να επωφεληθούν θα πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα πάνω από έξι μήνες τον χρόνο και να μην φορολογούνται στην Ελλάδα τα 7 από τα 8 τελευταία έτη. Όπως συμβουλεύει βέβαια ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου MStR-Law στην Αθήνα “η μεταφορά φορολογικής κατοικία θα πρέπει να συνοδεύεται από εξειδικευμένο δικηγόρο και φοροτεχνικό”.

Η  “συμβολική δύναμη” του “ακίνδυνου πικνίκ” Ερντογάν

Στο αποκαλούμενο από τον Ερντογάν “πικνίκ” στα Βαρώσια αναφέρεται στη διαδικτυακή της έκδοση η Merkur και παρατηρεί: “Το φαινομενικά ακίνδυνο  “πικνίκ” έχει συμβολική δύναμη και επιδεινώνει τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, με τις οποίες η Άγκυρα βρίσκεται σε διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Από την πλευρά της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ, η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την τελική διαίρεση του νησιού”. Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι “η Αμμόχωστος στα ανατολικά του νησιού είναι σύμβολο της διχοτόμησης. Όταν τα τουρκικά τανκς μπήκαν στην πόλη τον Αύγουστο του 1974, οι 40.000 κάτοικοι των ελληνοκυπριακών Βαρωσίων έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (…) H Λευκωσία υποθέτει ότι η Άγκυρα και o σκληροπυρηνικός Τατάρ θα ανοίξουν σταδιακά μετά την παραλία και άλλα τμήματα της Αμμοχώστου και στη συνέχεια θα τα διαθέσουν για εποικισμό -αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Τέλος, η Merkur σημειώνει: “Σύμφωνα με αναλυτές, η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση με την υποστήριξη της Άγκυρας θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά και να καλέσει τους πρώην κατοίκους των Βαρωσίων να υποβάλλουν αίτηση για επιστροφή περιουσιών ή αποζημιώσεις. Έτσι οι Ελληνοκύπριοι θα αναγνώριζαν όμως την ΤΔΒΚ. Όποιος μετακομίσει στην Αμμόχωστο θα πρέπει να ζει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα ήταν έτοιμοι για τίποτα από τα δύο”.

Βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας: μπλόφα ή το εννοούν;

“Μήπως μπλοφάρουν η Ουγγαρία και η Πολωνία; Ή είναι όντως έτοιμες να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να έρθουν αντιμέτωπες με όλη την Ευρώπη;”. Αυτό το ερώτημα θέτει σε σχόλιο η Frankfurter Allgemeine Zeitung για το ουγγροπολωνικό μπλόκο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης και παρατηρεί: “Οι δύο κυβερνήσεις δεν πρέπει να υποτιμούνται. Έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι είναι σκληροί όταν πρόκειται για δικά τους συμφέροντα. Ο Βίκτορ Όρμπαν και η ομάδα Κατσίνσκι έχουν γίνει ξένοι στην Ευρώπη. Αλλά στα συμφέροντά τους εμπίπτουν επίσης και τα χρήματα. Και τα δύο κράτη είναι οι μεγαλύτεροι υποδοχείς πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επωφεληθούν δεόντως (…) Αυτό σημαίνει για τα κράτη-μέλη της ΕΕ: πρέπει να παραμείνουν σταθερά στη γραμμή τους. H διαπραγμάτευση για το κράτος δικαίου είναι σωστή. Το να την υποστηρίξουν είναι σημαντικότερο από μια γρήγορη εκταμίευση πόρων. Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπορούν να εγείρουν αντιρρήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – γι αυτό υπάρχει. Εάν στοχεύουν σε μεγαλύτερη σύγκρουση, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να βοηθήσουν τα πληγέντα κράτη. Ωστόσο ενδέχεται η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία σύντομα να εξαντληθούν”.

Δήμητρα Κυρανούδη

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle