Απώλειες στη Wall Street μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία μετά τα ισχυρά κέρδη της Δευτέρας που οδήγησαν σε νέα ρεκόρ τον Dow Jones και τον S&P 500.

Τα ιστορικά υψηλά των δεικτών ακολούθησαν την ανακοίνωση της Moderna ότι το πειραματικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό εμφανίζει αποτελεσματικότητα άνω του 94%. Ένα ανάλογο ράλι είχε πυροδοτήσει την προηγούμενη εβδομάδα η Pfizer με το δικό της εμβόλιο να εμφανίζει αποτελεσματικότητα πλέον του 90%.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επαναφέρει την αισιοδοξία στην αγορά ότι η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει τους επόμενους μήνες καθώς οι κυβερνήσεις θα έχουν στη διάθεση τους ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να πολεμήσουν την πανδημία.

Τα στοιχεία πάντως που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρότατες πιέσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν τον Οκτώβριο οριακή άνοδο 0,3%, με τον ρυθμό της αύξησης να επιβραδύνει σημαντικά από τους προηγούμενους μήνες εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Η βιομηχανική παραγωγή στο μεταξύ, αυξήθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο, παραμένοντας πάντως 5,6% χαμηλότερα από το επίπεδο που ήταν πριν την πανδημία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 378,42 μονάδες (-1,26%) στις 29.572,02 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 33,20 μονάδες (-0,92%) στις 3.593,71 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 59,56 μονάδες (-0,50%) στις 11.864,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο δύο κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Merck στα 81,13 δολ. με άνοδο 0,95 δολ. ή σε ποσοστό 1,18% και ακολουθεί η Salesforce στα 251,66 δολ. με άνοδο 0,71%.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Walgreens Boots Alliance (-8,75%), η American Express (-3,00%) και η Boeing (-2,68%).

Οι βαριές απώλειες της Walgreens Boots Alliance ακολουθούν την ανακοίνωση της Amazon.com ότι θα ξεκινήσει μια ηλεκτρονική υπηρεσία φαρμακείου.

Στο μεταξύ, η πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία καθώς οι μολύνσεις και νοσηλείες συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τη Δευτέρα τα 166.000, ενώ και οι νοσηλείες σημείωσαν ρεκόρ. Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων έχει υποχρεώσει τις πολιτειακές και τοπικές αρχές σε νέους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα.