7 τροφές που μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη και να καταναλώσεις (πολύ) αργότερα

Η αλήθεια είναι πως η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει εντελώς τα πράγματα στην καθημερινότητά μας. Πλέον το να πάμε σουπερμάρκετ δεν είναι το ίδιο εύκολο. Πρέπει να φορέσεις τη μάσκα σου και να απολυμάνεις τα πράγματα μόλις επιστρέψεις στο σπίτι. Οπότε, το «πετάγομαι» μέχρι το σούπερ μάρκετ δεν είναι τόσο «πετάγομαι» εν καιρώ lockdown. Τι κάνουμε για αυτό; Φροντίζουμε να πηγαίνουμε αυτό που λέμε «μία και καλή». Να γράφουμε σε λίστα όσα θέλουμε κι όσα χρειαζόμαστε για παραπάνω από 1 εβδομάδα. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές τροφές μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Επομένως να διατηρηθούν σαν φρέσκες για πολύ περισσότερο περισσότερο.

Η κατάψυξη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος συντήρησης των τροφίμων. Και μία καλή λύση για αυτό το δύσκολο διάστημα, που η επιχείρηση «ψώνια στο σούπερ μάρκετ» έχει γίνει αισθητά πιο δύσκολη. Γι’ αυτό μία λίστα με όσα τρόφιμα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και επομένως να καταψύξεις τώρα και να φας σαν φρέσκα μετά από εβδομάδες, είναι πολύ βοηθητική. Μερικές από τις τροφές που ακολουθούν δεν θα φανταζόσουν ότι μπορεί να είναι σε αυτή τη λίστα. Κι όμως.

Τριμμένο τυρί

Ένα από τα πιο εύκολα τρόφιμα που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Μπορείς να βάλεις τη σακούλα με το τριμμένο τυρί απευθείας στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς τυρί απλά βγάλε τη σακούλα από την κατάψυξη και άσε τη να πάρει θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. Επίσης μπορείς να βγάλεις το τυρί από την κατάψυξη, να το βάλεις στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη ημέρα. Τα σκληρά τυριά (όπως είναι το cheddar και η παρμεζάνα) μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη για 6 μήνες, ενώ τα πιο μαλακά όπως είναι η μοτσαρέλα για 4 μήνες.

Ψωμί

Το ψωμί -ανεξάρτητα το είδος που σου αρέσει να τρως- μπορεί να μπαγιατέψει πολύ γρήγορα. Όμως υπάρχει τρόπος να μείνει φρέσκο για μήνες (2 έως και 5). Ο τρόπος; Κόψε το ψωμί σου σε φέτες, τύλιξε ξεχωριστά κάθε φέτα και βάλε το στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θα θες να φας μία φέτα, ζέστανέ τη στον φούρνο ή στην τοστιέρα.

Ζύμη πίτσας

Είτε πρόκειται για προπαρασκευασμένη ζύμη, είτε για ζύμη που φτιάχνεις μόνη, η ζύμη μπορεί να μπει στην κατάψυξη σε σακούλα τροφίμων με αεροστεγές κλείσιμο. Μόλις θες να χρησιμοποιήσεις τη ζύμη σου βγάλε την από την κατάψυξη και άσε την σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες. Για να την «ανοίξεις» πιο εύκολα ίσως χρειαστεί να τη βάλεις για λίγο κοντά σε σημείο που βγάζει θερμότητα.

Tofu

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταψύξεις το tofu είναι να τοποθετήσεις το κλειστό δοχείο απευθείας στην κατάψυξη. Θα διαρκέσει έως και 5 μήνες. Μόλις θες να φας βγάλε το από την κατάψυξη από το προηγούμενό βράδυ και τοποθέτησέ το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Διαφορετικά άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες μέχρι να λιώσει ο πάγος.

Σάλτσες

Όπως για παράδειγμα σάλτσα ντομάτας ή πέστο που μπορούν να μείνουν στην κατάψυξή σου για πάνω από 3 μήνες. Σε περίπτωση για σάλτες που δεν έχουν ανοιχτεί ο χρόνος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Για να φας τη σάλτσα σου απλά άσε την εκτός κατάψυξης για μερικές ώρες μέχρι να ξεπαγώσει.

Ρύζι, κινόα, κριθάρι

Όλα τους είναι κατάλληλα να μπουν στην κατάψυξη. Δοκίμασε να μαγειρέψεις το ρύζι, την κινόα και το κριθάρι όπως κάνεις συνήθως, άφησέ τα να κρυώσουν και αποθηκεύσέ τα για να τα φας αργότερα. Το μαγειρεμένο ρύζι και η κινόα μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως και έναν χρόνο στην κατάψυξη -στο ψυγείο μπορούν να μείνουν για μερικές ημέρες. Μόλις θέλεις να φας άφησέ το τάπερ να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή μια νύχτα στο ψυγείο.

Φρέσκα φρούτα

Αυτό είναι ιδανικό για εσένα που αγαπάς τα smoothie και τα acai bowls. Μπορείς να βάλεις σχεδόν οποιοδήποτε φρούτο στον καταψύκτη και να το φας αργότερα. Πλύνε καλά τα φρούτα, ξεφλούδισέ τα και ψιλόκοψέ τα με στόχο να τα βάλεις σε αεροστεγή δοχεία. Το χρονικό διάστημα που τα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν κατεψυγμένα ποικίλλει από τον ένα μήνα μέχρι τον έναν χρόνο.