Σήμερα η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Λαγκαδά

Τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε την Κυριακή ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης βυθίζοντας στο πένθος τον εκκλησιαστικό κόσμο. Τι έλεγε για τον κορωνοϊό και τους αρνητές.

 

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά θα πραγματοποιθεί στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά μόνο από τον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο.

Ο Μητροπολίτης ορίστηκε τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Λαγκαδά, με την τελετή να πραγματοποιείται κάτω από αυστηρά μέρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά ήταν από τους ιερείς που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ωστόσο είχε παρευρεθεί στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Δεκεμβρίου. Εκεί, οι περισσότεροι ιερείς δεν φορούσαν μάσκες, γεγονός που είχε προκαλέσε αντιδράσεις, ενώ μετά από εκεί έγινε γνωστό ότι νόσησε από κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος.

«Αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.αρνητές κορωνοϊού) φέρουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα όσα επισυμβαίνουν και θα επισυμβούν και το παράπτωμά τους αυτό είναι μια εγκληματική πράξη γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων τους με τις δικές τους επιπόλαιες κρίσεις και απόψεις» σημείωνε για τους αρνητές του κορωνοϊού στην τελευταία συνέντευξή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Ανοιχτές τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα θέλει η Ιερά Σύνοδος
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί του Σαββάρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας.

«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ιερώνυμο να προσθέτει ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».

Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας: Δεν κάνουμε πίσω

«Αυτό που ενοχλεί αλλά δεν θα κάνουμε πίσω είναι η Θεία Ευχαριστία, δεν θα κάνουμε πίσω γιατί αυτό είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας, για το στόμα και το αίμα του Κυρίου μας», είπε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ.

«Να ξέρετε ότι η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τους αρμοδίους, όπου λέμε ότι των Χριστουγέννων δεν θα δεχθούμε να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί», είπε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ. «Όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε αντίπραξη ή από κόντρα. Η Εκκλησία απέκτησε την εμπειρία να διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση της πανδημίας. Η Εκκλησία και αποστάσεις τηρεί, και αερίζεται και ξέρει πως να οικονομεί τους ανθρώπους μέσα στο χώρο», είπε μεταξύ άλλων.

Κλειστοί οι ναοί στην καραντίνα
Κλειστοί είναι οι ναοί καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι εννέα (9) ατόμων, του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του ανθρώπου που έφυγε.