Ανοδικά τα ευρω-χρηματιστήρια, με εξελίξεις στις ΗΠΑ και κορονοϊό στο επίκεντρο

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ σχετικά με την πορεία μεταβίβασης της εξουσίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν από τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, καθώς και την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,65%, με τον κλάδο των τραπεζών να “προσθέτει” 2,3% να ηγείται των κερδών, με όλους τους κλάδους και τα βασικά χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, ενισχύεται κατά 0.75%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,73%, ο γαλλικός CAC 40 0,93%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,66%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,83%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ακόμη ισχυρότερα, με άνοδο 1,83%.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό “πονοκέφαλο” για τους επενδυτές. Την Κυριακή, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζό Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, άνω της μίας εβδομάδας αφού τα βασικά ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας είχαν “κλειδώσει” την έκβαση της εκλογικής μάχης. Αργότερα, ωστόσο, ο Τραμπ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι ηττήθηκε στις κάλπες.

Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα δίνει και η υπογραφή από πλευράς 15 χωρών στην ευρύτερη περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού εμπορικής συμφωνίας η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη εμπορική συνεργασία στον κόσμο, γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στις μετοχές των κλάδων της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχει ως στόχο τη σταδιακή μείωση των δασμών σε σειρά κλάδων. Η Περιφερειακή Συμπερηληπτική Οικονομική Εταιρική Σχέση, η οποία αποκλείει τις ΗΠΑ, αποτελεί το πρώτο εμπορικό μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν από κοινού η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει πάντως να απασχολεί τους επενδυτές. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University, ενώ αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία λόγω της νόσου Covid-19 στη χώρα ξεπερνά τον αριθμό – ρεκόρ των 68.500.

Έρευνα, εξάλλου, του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (INT) το οποίο εδρεύει στην πόλη του Μιλάνου έδειξε ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός κυκλοφορούσε εκτός Κίνας νωρίτερα απ’ όσο θεωρείτο μέχρι σήμερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στο πεδίο των επιχειρηματικών εξελίξεων, ο ισπανικός χρηματοοικονομικός όμιλος BBVA συμφώνησε να πουλήσει την αμερικανική του μονάδα, BBVA USA Bancshares, στην PNC Financial Services Group αντί 11,6 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική εταιρεία.

Με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η BBVA USA Bancshares διαθέτει υπό διαχείριση assets αξίας 104 δισ. δολαρίων, με την τραπεζική θυγατρική BBVA USA να ελέγχει 637 υποκαταστήματα στο Τέξας, την Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και το Νιου Μέξικο. Η νέα εταιρεία θα έχει παρουσία σε 29 από τις 30 μεγάλες αγορές των ΗΠΑ.

Η μετοχή της BBVA σημειώνει άλμα της τάξης του 15%, ενώ η επίσης ισπανική Banco de Sabadell κερδίζει 12%.