Άλμα σε υψηλά 5μήνου το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Πάνω από 30 μονάδες είναι η άνοδος που καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της ανόδου με διψήφια ποσοστά κέρδους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,03% στις 688,51 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 50,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 5,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.635,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 13,55% στις 351,05 μονάδες.

Άλμα σε υψηλά 5μήνου το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διαπέρασε τον κινητό μέσο των 200 ημερών που ήταν στις 666 μονάδες με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά πλέον δοκιμάζει και τα ισχυρά επίπεδα αντίστασης των 680-685 μονάδων, τα οποία αν διαπεράσει θα δει με περισσότερες αξιώσεις τις 700 μετά από πάνω από 8 μήνες. Μάλιστα, το στοιχείο της αύξησης του τζίρου, όπως έγινε και στο +11,46% της περασμένης Δευτέρας καλλιεργεί τις προσδοκίες στο θετικό σενάριο, το οποίο στις αρχές του Νοεμβρίου η αγορά ούτε καν φανταζόταν.

Βέβαια, αν και σαφώς ανά πάσα στιγμή οι “εγκλωβισμένοι” από την αρχή της χρονιάς μπορεί να προκαλέσουν μια αναδίπλωση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα, η αγορά δείχνει να δομεί κάποια προπύργια στα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να απορροφήσει την όποια προσφορά εκδηλωθεί. Το πόσο αυτά θα είναι ικανά να ανακόψουν κάποια προσπάθεια ανασύνταξης από τους short δεν είναι βέβαιο, αλλά σε κάθε περίπτωση η άνοδος που άρχισε την προηγούμενη Δευτέρα συνεχίζεται με ισχυρό ρυθμό και αυτό είναι θετικό.

Πάντως, οι λόγοι της καθήλωσης της αγοράς τους τελευταίους μήνες δεν έχουν εκλείψει. Τουναντίον μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους. Τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν συνεπώς καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αλλά, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θ. Σκυλακάκης, αναμένεται επιδείνωση των στοιχείων λόγω της εφαρμογής των αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας.

Πάντως, η αγορά αναμένει αυτήν την εβδομάδα την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021, ώστε να διαπιστώσει την εκτίμηση για την ύφεση του 2020, ενώ η κυβέρνηση θα στείλει επίσης και το πρώτο κείμενο για το Σχέδιο Ανάκαμψης, όπου θα περιγράφεται το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με 32 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 22,63%, με την Alpha Bank να είναι στο +13,74%, την Εθνική στο +12,59% και τη Euorbank στο +11,90%. Κέρδη 7,36% σημειώνει η Motor Oil, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 6%. Στο +5,88% είναι η Aegean και στο +5,09% ο ΑΔΜΗΕ.

Τα κέρδη σε Jumbo και Φουρλή ξεπερνούν το 4% και σε ΟΤΕ, Titan και ΟΠΑΠ το 3%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 1% σε ΟΛΠ και Σαράντη. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ.